Vreme čitanja: oko 1 min.

Azovci se iz Turske sa Zelenskim vratili u Ukrajinu: Moskva tvrdi da je ovo kršenje dogovora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema dogovoru po kom su Azovci poslati u Tursku, a Viktor Medvedčuk u Rusiju, pripadnici ukrajinske jedinice trebalko je da tamo ostanu do kraja rata.

  • 6
Volodimir Zelenski Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenim mrežama fotografiju sa komandantima Azovskog puka i 36. brigade marinaca koji su bili zarobljeni u kompleksu "Azovstalja" tokom borbi u Marijupolju maja 2022. godine.

Oni su u septembru iste godine internirani u Tursku gde su bili u kućnom pritvoru, kako je bilo dogovoreno s Rusijom koja ih je predala pod uslovom da ne učestvuju u daljnjim ratnim dejstvima.

/" data-width="830" data-allowfullscreen="true">

U okviru tog dogovora, Ukrajina je tada u Rusiju poslala biznismena Viktora Medvedčuka koji je blizak Kremlju.

Volodimir Zelenski Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ipak, petorica oficira Azova danas su odletela kući nakon što je Zelenski posetio Istanbul, a Zelenski je fotografiju iz aviona objavio na društvenim mrežama, dodavši: "Vraćamo heroje kući".

Tim povodom danas se oglasio i Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, koji je izjavio da povratak lidera Azova iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje dogovora.

Volodimir Zelenski Foto: Ukraine Presidency / Handout / AFP / Profimedia

"Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana", naglasio je Peskov za RIA Novosti .

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Marijupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov i dodao da niko nije obavestio Rusiju o njihovom prebacivanju u Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA