Vreme čitanja: oko 1 min.

Saznanje londonskog Telegrafa: "Berlin za odlaganje prijema Ukrajine u NATO, ne žele da Putin testira član 5"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanični Berlin iskoristiće predstojeći samit NATO u Vilnjusu kako bi vratio fokus na bezbednosne garancije Ukrajini, ne na članstvo

  • 8
Ukrajina NATO Foto-ilustracija: Shutterstock

Nemačka će insistirati na odlaganju pridruživanja Ukrajine NATO-u, zbog straha da bi taj potez mogao da odvede Alijansu u rat sa Rusijom, piše londonski Telegraf.

Pozivajući se na izvor u Alijansi, list navodi da će zvanični Berlin iskoristiti predstojeći samit NATO u Vilnjusu, u Litvaniji, kako bi podstakao druge zemlje da se fokusiraju na bezbednosne garancije Ukrajini, a ne na njeno članstvo, prenosi Tanjug.

"Berlin je nepokolebljiv kada je reč o mogućnosti da se odmah ponudi članstvo", rekao je izvor za Telegrafa, dodajući da Nemačka "želi proces i vreme za razvoj garancija, da u suštini blokira članstvo".

Taj izvor je dodao da Berlin ne želi da ruski predsednik Vladimir Putin potencijalno testira član 5 Ugovora o NATO, prema kojem svaka država članica koju napadne spoljni agresor ima pravo da zatraži vojnu pomoć od ostalih članica.

Samit NATO biće održan 11. i 12. jula u Viljnusu, a jedna od ključnih tema biće Ukrajina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. jul 2023 | 08:20

    ALI ZATO VEC SU POJEDINE ZEMLJE CLANICE NATO ALIJANSE U RATU PROTIV RUSIJE U UKRAJINI -POLJACI I AMERI VEC GINU MASOVNO!!!!

  • Marko

    9. jul 2023 | 10:14

    Zato ste se pobrinuli da posaljete vojsku u Litvaniju I ko zna sta sve saljete u ukrajinu.

  • Miki

    9. jul 2023 | 08:05

    Nemci posle hitlera nikako ne zele rat ni skim zasto da stradaju kad su se izgradili i zive ko bubrsg u loju ljudi su osudili hitlera i fasizam i dosli pameti trenutno su najbolji narod na zapadu srbi treba da se ugledaju na nemce osude koga treba i idu dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA