Vreme čitanja: oko 4 min.

Mučan slučaj dugo zataškavali, onda je Rina iznela istinu na videlo: U vojsci sada "padaju glave"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Rina je zlostavljanje trpela svakodnevno, a kada je u junu prošle godine napustila službu, obećala je sebi da će zlostavljače privesti pravdi

  • 0
Rina Ginoi Foto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Bivša pripadnica vojske Japana i džudistkinja Rina Gonoi, služila je u vojsci dve godine pre nego što je napustila službu zbog fizičkog i verbalnog seksualnog uznemiravanja.

Rina je zlostavljanje trpela svakodnevno, a kada je u junu prošle godine napustila službu, obećala je sebi da će zlostavljače privesti pravdi.

Kad je zlostavljanje prijavila vojnim vlastima, pokrenute su dve istrage koje su odbačene zbog nedostatka dokaza, piše CNN. Rina se obratila televizijskim kućama gde je naišla na ignorisanje, a zatim je svoju borbu započela na društvenim mrežama.

"Htela sam da pomognem drugima koji su seksualno uznemiravani u vojsci. Tražila sam od počinitelja izvinjenje i da priznaju to što su uradili. Progovorila sam kako bih sprečila druge da prođu ono što sam ja prošla", rekla je Rina.

Njena borba da je ne ućutkaju pokrenula je opsežnu istragu o seksualnom uznemiravanju u vojsci, nova otkrića rezultirala su retkim priznanjem krivice i javnim izvinjenjem japanskog ministarstva odbrane. Petorica vojnika su nečasno otpuštena, dok su četvorica i kažnjena.

Od nekih je vojnika primila lično izvinjenje, što smatra nedovoljnim za sve što je preživela, te sad protiv njih vodi postupak na sudu.

Početkom godine podnela je tužbe protiv vlade i napadača od kojih su trojica optuženi za zlostavljanje. Državni tužioci u Japanu nisu objavili informacije o slučaju, a nisu se oglasili niti optuženi. U parničnom postupku četvoro od petoro optuženih negiralo je seksualno zlostavljanje, dok je peti optuženi priznao krivicu.

Rina, bez obzira na ishod tužbi, verujeda postoji veća bitka protiv seksualnog uznemiravanja u vojsci kojom dominiraju muškarci.

Inače, Japan se nalazi na dnu lestvice G7 zemalja i 116. je od 146 zemalja prema indeksu nejednakosti polova. Iskustvo ove žene moglo bi da bude vrlo štetno za japansku vojsku koja je uložila mnogo truda u promovisanje slike o sebi kao institucije koja promoviše rodnu ravnopravnost.

Rina Ginoi Rina progovorila o torturi koju je prošla Foto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Fumika Sato, sociolog sa Univerziteta Hitotsubashi, kaže da se mnoge žene pridružuju vojsci jer smatraju da nudi veću sigurnost i rodnu ravnopravnost od privatnog sektora.

"Žene biraju JSDF jer misle da je to organizacija koja će pošteno prepoznati njihove sposobnosti, retko se uključuju da bi štitile zemlju", rekla je Sato.

Uprkos imidžu japanske vojske, Sato je rekla da je seksualno uznemiravanje unutar redova vojske već dugo skriva jer je ljudima u vojsci teško da priznaju ranjivost.

Rinin slučaj isplivao je u trenutku kad se vojska suočila s manjkom novih članova što je suprotno od politike zemlje koja pokušava da poveća svoju vojsku usred rastućih napetosti sa Severnom Korejom i Kinom.

Prošle godine, Japan je najavio da će povećati budžet za odbranu na rekordnih 6,8 triliona jena (55 milijardi dolara) što je povećanje od 26 posto.

Stručnjaci tvrde da će privlačenje žena biti ključno za postizanje ciljeva Tokija.

Vojsci je potrebno oko 250.000 pripadnika za šta im nedostaje oko 16.000 vojnika - stručnjaci tvrde da taj manjak ograničava njihove operativne sposobnosti. Služba je godinama pokušavala da podstakne upis žena u vojsku, pa su tako uveli programe rodne svesti i vrtiće za decu zaposlenih, ali to i dalje nije na prosečnom nivou NATO-a.

Prema podacima Ministarstva obrane, u martu 2022. u japanskoj vojsci bilo je 20.000 žena što je oko osam odsto ukupnih snaga, dok je prosek NATO-a iz 2019. čak 12 %.

Uništen san

Rina je kao devojčica verovala da su vojnici heroji i odrasla je sa željom da jednog dana bude poput njih. Njena želja se učvrstila nakon što su joj žene iz vojske priskočile u pomoć nakon smrtonosnog potresa i cunamija u Tohokuu 2011. godine koji su uništili njen rodni grad. Godinama kasnije baza u Fukušimi postala je horor za mladu devojku.

"Komentarisali bi moje telo i veličinu grudi ili bi mi prišli na hodniku i iznenada me zagrlili. Kap koja je prelila čašu dogodila se u avgustu 2021. kad sam bila prikovana na pod spavaone dok je nekoliko viših muških oficira simuliralo polni odnos. Taj incident uverio me da se javim i prijavim napadače", rekla je Rina.

Istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza zato što niko od oficira koji su svedočili seksualnom napadu nije hteo da svedoči. Kad je videla da nema drugog izbora, u junu 2022. dala je otkaz.

"Kad progovorite o tome šta se dogodilo, postoji veliki rizik da će vas pretući i da će vas ljudi klevetati. Tek kad je naređena druga istraga, priznali su sve što sam prošla", tvrdi Rina.

Na konferenciji za novinare koja je održana prošle godine rekla je da su se tri počinitelja spustila na kolena i izvinjavala joj se, priznali su svoja dela, a neki su i plakali. Na sudu je tek jedan od pet zlostavljača priznao krivicu što ju je posebno rastužilo jer je smatrala da su izvinjenja iskrena.

"Kad sam se pridružila vojsci imala sam puno snova o tome što želim da postignem. Da su u potpunosti istražili moj slučaj, mogla sam da ostanem tamo. Istina je na videlo došla prekasno. Drago mi je što sam mogla da služim zemlji, nije sve bilo loše. Sad želim samo da živim što normalnije", kaže Rina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA