Vreme čitanja: oko 2 min.

Žrtve u podmornici Titan su znale svoju sudbinu minut pre implozije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi su jurili i nabijali se jedni na druge. Zamislite užas, strah i agoniju. Mora da je bilo kao u horor filmu

  • 1
Prve slike ostataka podmornice Titan Foto: Tanjug/AP

Petorica putnika na podmornici Titan, koja je nestala prošlog meseca, znali su svoju sudbinu minut pre nego što su umrli, rekao je stručnjak.

Španski stručnjak za podmornice Hose Luis Martin kaže da bi podmornica, koja je bila na putu da istraži olupinu Titanika, "iskočila kao balon" nakon što je slobodno pala sa oko 1.000 metara zbog brze promene pritiska.

On je sugerisao da bi „slobodni pad“ trajao između 48 i 71 sekunde, s tim da je pet putnika na brodu bilo svesno šta će se dogoditi.

Podmornica je izgubila kontakt sa svojim brodom za podršku 18. juna, a veruje se da se implozija dogodila ubrzo nakon toga.

Njegova olupina otkrivena je nekoliko dana kasnije, a svih pet putnika - Hamiš Harding, Šahzada Davud i njegov sin tinejdžer Sulejman, francuski istraživač Pol-Anri Nargeole i izvršni direktor OceanGatea Stokton Raš su poginuli.

Njihovu smrt potvrdila je američka obalska straža četiri dana kasnije, a istraga o katastrofi je još uvek u toku.

Podmornica Titan Atlantik Foto-kolaž: Tanjug/AP, weforum.org, Facebook OceanGate/Shahzada Dawood/Hamish Harding, JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Martin je podelio svoju teoriju o tome kako je podmornica otkazala.

"Polazna tačka je da se podmornica spušta bez ikakvih incidenata i u horizontalnoj ravni sve dok nije dosegla oko 1.700 metara. Tada je izgubio komunikaciju. Tokom kontrolisanog potapanja Titana, mora da je došlo do električnog kvara, koji je ostavio letelicu bez potiska, rekao je on.

On je zatim dodao da je bez potiska, težina putnika i pilota (oko 400 kilograma), koja je bila fokusirana na prednji kraj blizu otvora za pregled, poremetila bi uzdužnu stabilnost Titana.

"Titan je promenio položaj i pao je kao strela, glavom prema morskom dnu, jer je 400 kilograma putnika koji su se nalazili, ugrozilo podmornicu. Svi su jurili i nabijali se jedni na druge. Zamislite užas, strah i agoniju. Mora da je bilo kao u horor filmu", piše Njujork post.

Pošto je Titan izgubio snagu i zbog dubine vode, putnici su bili u potpunom mraku dok su tonuli.

"U tom vremenskom periodu oni sve shvataju. I šta više, u sve to potpunom mraku. Teško je dobiti predstavu o tome šta su iskusili u tim trenucima. Posle tih 48 sekundi, ili jednog minuta, dolazi do implozije i trenutne iznenadne smrti", objašnjava on.

Sa oštećenim kontrolnim i sigurnosnim funkcijama, više se nije moglo manevrisati.

EPilot (izvršni direktor OceanGate-a Stokton Raš) nije mogao da aktivira polugu za hitne slučajeve da ispusti tegove (i da se vrati na površinu)E, rekao je stručnjak, dodajući da je poluga neadekvatan uređaj za takvu hitnu situaciju.

Podmornica Titan i Stockton Rush Foto: Tanjug/AP

OceanGate je odbio da komentariše tragediju i suspendovao je sve istraživačke i komercijalne operacije usred intenzivnih kritika na račun Raša zbog onoga što neki vide kao labav stav o bezbednosti koji je možda doprineo nesreći.

Raš je 2021. rekao da bi „želeo da bude zapamćen kao inovator“ tokom intervjua sa meksičkim blogerom o putovanjima Alanom Estradom.

„Mislim da je general [Douglas] MacArthur rekao: ’Pamtili ste se po pravilima koja kršite‘“, rekao je on. „Znate da sam prekršio neka pravila da bih napravio ovo [Titan]. Mislim da sam ih razbio logikom i dobrim inženjeringom iza sebe.”

(Telegraf.rs)

Video: Nestala turistička podmornica "Titan": Među nestalima javne ličnosti i milijarderi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    11. jul 2023 | 22:47

    Sve je to zalosno,ali pre neki dan silni migranti,deca medju njima se podavise i o tome se i ne pise ili svode racuni sta i kako je bilo..u cemu je razlika,novcu???gradjani drugog reda!!!STA!!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA