Vreme čitanja: oko 7 min.

Jedni glavobolja za Putina, a drugi noćna mora Zelenskom: Šta predsednički kandidati misle o ratu u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 7 min.

Dok se jedni drže aktuelne politike, drugi smatraju da je važnije da se sredi stanje u SAD, a da se u Ukrajini što pre postigne mir. Uslovi mira se, naravno, razlikuju.

  • 0
Vladimir Putin, Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Više od 500 dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine, rat u Ukrajini ostaje na vrhu prioriteta američke spoljne politike.

Dok je predsednik Džo Bajden razgovarao sa saveznicima o tome kako da se obezbede povećane bezbednosne garancije za Ukrajinu, kod kuće predsednički kandidati za 2024. raspravljaju o sopstvenim stavovima o ratu u Ukrajini.

U obe stranke, demokrate i republikanci su podeljeni oko rata u Ukrajini i oko toga da li SAD treba da nastave da pružaju vojnu pomoć toj zemlji.

Među republikancima, većina predsedničkih kandidata je za nastavak pružanja podrške Ukrajini. Dvojica favorita su, međutim, najskeptičniji kandidati u svojoj stranci kada je u pitanju slanje dodatne municije i oružja Ukrajini.

Evo vodećih predsedničkih kandidata i njihovih stavova o ratu u Ukrajini:

Donald Tramp

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Donald Tramp, sadašnji kandidat republikanaca, često je sugerisao da SAD pružaju Ukrajini previše podrške.

Tramp je kritikovao američke saveznike što nisu potrošili toliko na podršku Ukrajini. Bivši predsednik je takođe rekao da SAD troše sopstvene vojne zalihe slanjem paketa pomoći Kijevu.

"Podelili smo toliko opreme", rekao je Tramp. "Nemamo municiju za sebe."

Tramp je takođe više puta odbijao da odgovara na pitanja da li želi da Rusija ili Ukrajina pobede u ratu. U intervjuu za "Fox News", Tramp je takođe odbio da kaže da li bi razmotrio mogućnost da Rusija zadrži ukrajinsku zemlju kao deo sporazuma o okončanju rata.

Umesto toga, Tramp je često tvrdio da će okončati rat za 24 sata ako bude ponovo izabran za predsednika. Takođe je tvrdio da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi izvršio invaziju na Ukrajinu da je on pobedio na predsedničkim izborima 2020.

Ron Desantis

Guverner Floride Ron Desantis Foto: Profimedia/Zuma Press/Brian Cahn
Pored Trampa, guverner Floride Ron Desantis se pojavio kao drugi veliki skeptik među republikanskim predsedničkim kandidatima u pogledu američke podrške ratu u Ukrajini.

Desantis je to takođe rekao u izjavi za "Fox News" u martu da je rat u Ukrajini "teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije", a ne jedan od "vitalnih nacionalnih interesa zemlje".

"Ne možemo dati prioritet intervenciji u eskalirajućem stranom ratu u odnosu na odbranu naše vlastite domovine, posebno zato što desetine hiljada Amerikanaca umiru svake godine od narkotika koji se krijumčare preko naše otvorene granice, a naši arsenali oružja kritični za našu bezbednost se brzo iscrpljuju", rekao je on.

Desantis je kasnije povukao svoje komentare i nazvao Putina "ratnim zločincem". On je takođe rekao da je "pogrešno" što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. i zauzela Krim 2014. godine, ali tvrdi da SAD ne bi trebalo da se više upliću u rat u Ukrajini.

Vivek Ramasvami

Vivek Ramasvami  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia
Vivek Ramasvami, preduzetnik koji je samofinansirao većinu svoje kampanje, rekao je da Ukrajina "treba da udari sopstvenog siledžiju u nos".

U intervjuu u ponedeljak uveče sa Pirsom Morganom na "Fox News"-u, on je rekao da su SAD učinile dovoljno da pomognu Ukrajini u sukobu.

"SAD su više nego ispunile svoje obaveze prema Budimpeštanskom memorandumu iz 1994. godine", rekao je on. "Ali trenutno se moramo fokusirati na to kako unapređujemo američke interese."

Ramasvami je rekao da će okončati rat pregovorima o mirovnom sporazumu koji će zamrznuti trenutne linije kontrole tamo gde su – "sporazum o primirju u stilu korejskog rata". On bi se obavezao da će osigurati da NATO ne primi Ukrajinu.

Ali je rekao i da će zahtevati od Rusije da napusti svoje vojno partnerstvo sa Kinom. "Vojno partnerstvo Kine i Rusije je najveća vojna pretnja sa kojom se Sjedinjene Države suočavaju."

Kris Kristi

Kris Kristi  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Bivši guverner Nju Džersija stavio je kritiku Trampa u fokus svoje kampanje od ulaska u trku u junu, uključujući i targetiranje bivšeg predsednika zbog rata u Ukrajini.

Kristi je kritikovao Trampa zbog tvrdnji da bi mogao da okonča rat za 24 sata, rekavši da je "jedini način na koji to može da uradi jeste da radi ono što inače radi, a to je da se prikloni Vladimiru Putinu i da mu da šta god on poželi".

Iako je takođe kritikovao Bajdena što nije učinio više da podrži Ukrajinu ranije tokom svog predsednikovanja, Kristi je rekao da podržava nastavak američke vojne pomoći Ukrajini i da će nastojati da pomogne u okončanju rata pod uslovima koji su prihvatljivi za Ukrajince.

"Moramo da im pošaljemo vojnu opremu koja im je potrebna da bi mogli da se bore u ratu protiv Rusije i moramo da budemo sigurni da se ovaj rat na kraju reši pod uslovima koji su prihvatljivi za Ukrajinu", rekao je Kristi radio voditelju Majklu Medvedu.

Niki Hejli

Niki Hejli  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli je ranije bila ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama tokom Trampovog mandata na mestu predsednika. Hejli je hvalila svoje prošlo iskustvo u spoljnoj politici od ulaska u trku 2024, često razgovarajući o svojoj podršci Ukrajini.

Ona je za CNN rekla da je rat u Ukrajini "veći od Ukrajine".

"Ovo je rat za slobodu i u njemu moramo da pobedimo", rekla je ona. "Kada Ukrajina pobedi, to šalje poruku Kini u vezi sa Tajvanom, ona šalje poruku Iranu koji želi da napravi nuklearnu bombu, šalje poruku Severnoj Koreji koja testira balističke rakete i šalje poruku Rusiji da je gotovo".

Hejli je, međutim, rekla da američka podrška ne bi trebalo da dolazi u vidu davanja gotovine Ukrajini ili postavljanja trupa na teren, već radije u saradnji sa saveznicima kako bi se osiguralo da Ukrajina ima "opremu i municiju za pobedu".

Tim Skot

Tim Scott senator Tim Skot Foto: Tanjug/AP
Senator iz Južne Karoline Tim Skot takođe je rekao da će nastaviti da podržava rat u Ukrajini kao predsednik.

Skot je često kritikovao Bajdena jer nije uspeo da artikuliše "američki nacionalni vitalni interes u Ukrajini". Objašnjavajući sopstvenu podršku Ukrajini, Skot je ukazao na sposobnost rata da vojno oslabi Rusiju.

"Jedan od najvažnijih prioriteta koji bi trebalo da imamo je degradiranje ruske vojske", rekao je Skot za "Fox News". "Degradirajući rusku vojsku, sprečavamo napade na domovinu, kao i na naše partnere u NATO-u".

Majk Pens

Mike Pence, Majk Pens Foto: Tanjug/AP

Bivši potpredsednik Majk Pens distancirao se od Trampa zbog rata u Ukrajini. Pens je rekao da se zalaže za pružanje vojne podrške Ukrajini za borbu protiv Rusije, a nedavno je pozdravio odluku Bajdenove administracije da pošalje kasetnu municiju u Ukrajinu.

Pens je krajem prošlog meseca posetio Kijev i sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, što je bila prva poseta republikanskog predsedničkog kandidata Ukrajini od od kada su objavili svoje kandidature.

Pens je takođe rekao da veruje da je sada važno podržati Ukrajinu, jer ako ona izgubi rat, Rusija bi mogla sledeći put da napadne saveznika iz NATO-a i izazove vojni odgovor američkih trupa.

Pens je u Ukrajini rekao za "NBC News" da je podrška Ukrajini "napredovanje našeg nacionalnog interesa".

Vil Herd

Vil Herd Foto: Sachs Ron/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Vil Herd, bivši kongresmen iz Teksasa, rekao je da veruje da bi američka vlada "trebalo više da podržava Ukrajince".

Herd se brzo pojavio kao najsnažniji pristalica Ukrajine među republikanskim predsedničkim kandiatima, podržavajući politike koje nisu dobile podršku nekih od najglasnijih proukrajinskih zakonodavaca.

Najvažnije, Herd je za "ABC News" rekao da podržava primenu zone zabrane letova iznad ukrajinske teritorije. U prvim danima nakon što je Rusija pokrenula invaziju, Zelenski je zatražio uspostavljanje zone zabrane letova iznad Ukrajine. Zapadni vojni zvaničnici su, međutim, odbili da je uvedu zbog rizika od eskalacije i direktnog vojnog sukoba.

Herd je takođe insistirao da podržava Ukrajinu da povrati svu svoju teritoriju od Rusije, uključujući poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Asa Hačinson

Ejsa Hačinson  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson obratio se Rusiji na veb stranici svoje kampanje, napisavši da je to "pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti i pretnja koju se mora shvatiti ozbiljno".

"Moramo biti strogi prema Rusiji, a to počinje tako što nećemo ustuknuti pred Putinom", dodao je Hačinson.

Takođe je rekao da podržava pružanje pomoći Ukrajini, ali da bi želeo da obezbedi da sredstva budu potrošena kako je predviđeno.

"Amerika je najjača kada stojimo uz naše saveznike i one koji su ugnjetavani", napisao je Hačinson na Tviteru. „Biti uz Ukrajinu znači suprotstaviti se Putinu."

Robert F. Kenedi Mlađi

Robert F. Kenedi Džunior, Robert F. Kennedy Jr Foto: Profimedia/Nicola Marfisi/Avalon

Robert F. Kenedi Mlađi, koji izaziva predsednika Džoa Bajdena na demokratskim primarnim izborima 2024. godine, distancirao se od većine svojih kolega demokrata zbog svoje spremnosti da kritikuje umešanost SAD u rat u Ukrajini.

Kenedi je Ukrajinu nazvao "pijonom u proksi ratu između SAD-a i Rusije" i zamerio Bajdenovoj administraciji zato što nije okončala rat mirnim rešenjem. Kenedi je takođe kritikovao Bajdenovu kontroverznu odluku da pošalje kasetne bombe u Ukrajinu.

"Prošle godine, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki nazvala je upotrebu kasetnih bombi 'ratnim zločinom'. Sada predsednik Bajden planira da ih pošalje u Ukrajinu", napisao je Kenedi na Tviteru. "Zaustavite neprekidnu eskalaciju! Vreme je za mir."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA