≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove evropske zemlje u blizini Srbije biće na udaru superćelijskih oluja: Mogući tornado, grad i poplave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dolazak osetno hladnije vazdušne mase iznad vrele, usloviće da atmofera veoma burno odreaguje i da uslovi čak i superćelijske oluje.

  • 2
Sombor, nevreme, munje, grmljavina Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Već danima Evropa se nalazi na udaru vrele vazdušne mase, ali u naredna dva dana pojedine predele pogodiće i veoma snažne grmljavinske oluje.

Jezgro vrele vazdušne mase nalazi se na severozapadu Afrike i na zapadu Mediterana, a ona u sklopu termičkog grebena koji se sa Mediterana prostire preko Apeninskog i Balkanskog poluostrva prostire preko našeg područja i centralne Evrope sve do severoisttoka kontinenta i uslovljava strujanje vrelog vazduha.

Danas su temperature u sklopu ovog vrelog vazduha na jugoistoku Španije i do 43°C, na jugu Grčke do 40°C, a u Srbiji i do 37°C. Vrelo je i u centralnim predelima Evrope, uz temperature do 35°C, a topla vadušna masa stigla je i daleko na severu Rusije, uz temperature na obali Barencevog mora i do 30°C.

Istovremeno, snažan ciklon premešta se preko severozapadne Evrope sa severa Atlantika, a u sklopu njega i izražen hladni front. On je danas stigao do područja Alpa i doneo prodor osetno hladnije vazdušne mase, uz pljuskove sa grmljavinom.

U toku večeri i noći ovaj hladni front premeštaće se preko Alpa dalje na jugoistok i istok i stići će do severa Italije, Slovenije, Austrije, Slovačke i zapada Mađarske i Hrvatske, uz veoma jake grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom. Prethodno su ove nepogode već zahvatile Švajcarsku, istok Francuske, jug Nemačke, Češku i zapad Austrije.

Dolazak osetno hladnije vazdušne mase iznad vrele, usloviće da atmofera veoma burno odreaguje i da uslovi čak i superćelijske oluje.

Na najjačem udaru superćelijskih oluja naći će se tokom večeri i noći severni predeli Italije, uz opasnost od tornada i veoma jakog grada, kao i od opasnosti pojava opasnih po ljudski život, a najveća opasnost očekuje se u dolini reke Po i na području od Torina i Milana do Venecije. Moguće su poplave i bujice. Deo ovih snažnih grmljavinskih oluja doneće jake nepogode i delovima Švajvarske, jugu Češke, Sloveniji, zapadu Češke, Mađarske i Hrvatske.

Ovaj hladni front kao oslabljen u četvrtak će do kraja dana preko Slovenije, Hrvatske i Mađarske stići i do severa i zapada Srbije, tako da će u četvrtak krajem dana i tokom noći i u delovima Srbije biti snažnih grmljavinskih oluja, naročito u delovima Vojvodine, a prethodno se očekuju temperature i do 40°C.

Dobra vest da će hladni front doneti Srbiji u petak osveženje za pet do sedam stepeni, ali već od vikenda ponovo vrelo.

Mnogi turisti nalaze se i na Jadranskom moru. I dok će južni i srednji deo Jadrana i crnogorsko i dalmatinsko primorje izbeći oluje, pa će prodor oslabljenog hladnog fronta proteći uz suvo i vedro vreme, ali uz okretanje vetra na buru fenskog efekta, hladni front doneće grmljhavinske oluje i nepogode severnom delu Jadrana, uglavnom Istri i Kvarneru, a superčelijske oluje već naponenutom području severoistočne Italije i Venecije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    12. jul 2023 | 20:37

    Samo da nastavimo da krcimo sume i da zagadjujemo prirodu, ni svesni nismo sta nam priroda sprema za osvetu, a bice zestoka.

  • KG 1

    12. jul 2023 | 19:43

    Bićemo svi manje ili više na udaru i oluje i nevremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA