≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naredni predsednički izbori u SAD mogli bi da budu najuzbudljiviji ikada: Evo ko bi pobedio da se sutra glasa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlika između dvojice kandidata je jedan procentni poen, a tolika je i margina greške ankete.

  • 3
Džo Bajden, Donald Tramp Foto-montaža: Tanjug/AP

Bivši predsednik SAD Donald Tramp zaostao je iza aktuelnog predsednika Džoa Bajdena u hipotetičkom revanš meču na predsedničkim izborima 2024, prema novoj anketi "Morning Consult"-a. I to bukvalno za dlaku.

Dok je 43 odsto registrovanih birača u anketi reklo da bi podržalo aktuelnog predsednika Bajdena u revanšu 2024. godine, za Trampa se opredelilo 42 odsto glasača. Još 10 odsto je reklo da bi podržalo nekog trećeg kandidata, dok je pet odsto ostalo nesigurno, pokazalo je istraživanje, javlja "The Hill".

Bajden takođe vodi i u odnosu na guvernera Floride Rona Desantisa, koji se smatra Trampovom najvećom konkurencijom za republikansku nominaciju, sa pet poena razlike u njihovom hipotetičkom međusobnom duelu na izborima, odnosno ukoliko bi on bio republikanski kandidat umesto Trampa. Dok je Bajden zadržao podršku od 43 odsto među registrovanim biračima, kao i u slučaju kada bi mu protivkandidat Tramp, Desantis je dobio podršku od 38 odsto glasača, prema toj anketi.

Tramp je i dalje očigledan favorit u trci za republikansku nominaciju, sa 56 odsto potencijalnih birača na primarnim izborima njegove stranke koji bi ga podržali u kandidaturi za drugi mandat. Desantis se nalazi na drugom mestu, sa podrškom od 17 odsto, pokazala je anketa.

Konzervativni preduzetnik Vivek Ramasvami skočio se na treće mesto među prepunim republikanskim kandidatima, sa osam odsto podrške, dok je bivši potpredsednik SAD Majk Pens pao na četvrto sa sedam odsto.

Bivša ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, senator iz Južne Karoline Tim Skot i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi dobili su po tri odsto podrške, a bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson jedan odsto, prema anketi.

Anketa o opštim izborima "Morning Consult"-a sprovedena je od 7. do 9. jula sa 5.000 registrovanih birača i imala je marginu greške od jednog procentnog poena.

Republikanska primarna anketa je takođe sprovedena od 7. do 9. jula, anketiranjem 3.616 potencijalnih birača te partije s marginom greške od jedan do dva procentna poena.

(Telegraf.rs)

Video: "Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude": Pobednički govor Bajdena!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    14. jul 2023 | 00:51

    Ne zna se ko je ludji od koga.

  • 534

    14. jul 2023 | 00:21

    A mogli bi da budu i poslednji.

  • Zanimljivo

    14. jul 2023 | 00:17

    Bas ko ce vladat Amerikom Tramp priznao kosovo a baja karabaja znamo kakav je nego idu nam plate gore bicemo ko AMERIKA kaze nam predsednik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA