Vreme čitanja: oko 3 min.

Putin odredio "prioritetne mete" za Rusiju u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ruski predsednik je takođe upozorio da je zapadno oružje isporučeno Kijevu samo produžilo rat i da neće promeniti njegov ishod.

  • 10
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Tenkovi inostrane proizvodnje su "prioritetna meta" ruskih snaga u Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, a snabdevanje Kijeva zapadnim naoružanjem neće promeniti tok rata, javlja "Al Jazeera".

Putin je, u komentarima za rusku državnu televiziju u četvrtak, takođe potvrdio svoj stav da bi članstvo Ukrajine u NATO-u ugrozilo bezbednost Rusije, dok je nabavka zapadnog oružja samo dodatno eskalirala globalne tenzije i produžila sukob.

Na pitanje o odluci Francuske da Ukrajini isporuči krstareće rakete dugog dometa, koje imaju domet do 250 kilometara, Putin je rekao: "Da, one nanose štetu, ali se ništa kritično ne dešava u ratnoj zoni njihovom upotrebom."

Ruski lider je dodao da su tenkovi strane proizvodnje "prioritetna meta za naše momke".

Putinovi komentari usledili su nakon što je američki predsednik Džo Bajden u četvrtak rekao da je Rusija već izgubila rat u Ukrajini i izrazio nadu da će tekuća, iako spora, kontraofanziva ukrajinskih snaga gurnuti Moskvu za pregovarački sto.

"Putin je već izgubio rat. Putin ima pravi problem", rekao je Bajden na konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom u Helsinkiju.

"Ne postoji mogućnost da on dobije rat u Ukrajini", rekao je on.

Bajden je takođe iskoristio posetu Finskoj, najnovijoj članici NATO-a, da obeća da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Alijansi, uprkos tome što lideri NATO-a nisu dali Kijevu rok za članstvo na samitu Zapadne vojne alijanse ove nedelje u litvanskoj prestonici Vilnjusu. Lideri NATO-a razbili su nade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za jasan put ka pridruživanju NATO-u, rekavši da će se Ukrajina pridružiti kada se "ispune uslovi".

Bajden je u četvrtak bio optimističniji po pitanju članstva Ukrajine u NATO-u.

"Ne radi se o tome da li treba ili ne treba da se pridruže. Radi se o tome kada oni mogu da se pridruže, i oni će ući u NATO", rekao je Bajden o Ukrajini.

Putinovi komentari o gađanju zapadnih tenkova i upozorenje na sve veću vojnu pomoć Kijevu bili su njegov prvi javni odgovor na poruke sa samita NATO-a. On je takođe ponovio snažno protivljenje Moskve da se Ukrajina ikada pridruži odbrambenom bloku, rekavši da bi to ugrozilo strateške interese Rusije.

"Ovo neće povećati bezbednost same Ukrajine. I uopšte, to će svet učiniti mnogo ranjivijim", rekao je Putin.

Svaka zemlja ima pravo da poboljša svoju bezbednost, dodao je Putin, ali ne na račun druge zemlje.

Institut za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu, saopštio je da je generalno prigušen odgovor Rusije na razvoj događaja na samitu NATO ove nedelje pokazao "stepen do kojeg je ruska invazija 2022. vratila unazad ciljeve koje je Kremlj proklamovao kada je pokrenuo rat protiv Ukrajine", kao što je "sprečavanje širenja NATO-a i povlačenje ranijih rundi širenja i potiskivanja NATO-a sa ruskih granica", navodi ISW.

"Mnogi ruski izvori izveštavaju o samitu NATO-a na nepristrasan i prigušen način koji nije srazmeran širem porazu koji samit zapravo predstavlja za ruske predratne ciljeve", saopštio je istraživački centar ISW ranije ove nedelje.

U još jednom znaku besa Moskve na sve dublju podršku NATO-a Kijevu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će borbene avione F-16 Ukrajini tretirati kao "nuklearnu" pretnju zbog njihove sposobnosti da nose atomske bombe.

"Rusija ne može zanemariti sposobnost ovih aviona da nose nuklearno oružje. Nikakva uveravanja ovde neće pomoći", rekao je Lavrov, a prenosi rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Dmitrij Medvedev, zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije, takođe je ove nedelje upozorio da je pomoć Ukrajini od članica NATO-a približila pretnju od trećeg globalnog sukoba.

Ukrajinski piloti počeće obuku za borbene avione F-16 u Rumuniji sledećeg meseca, rekli su zvaničnici na marginama samita NATO-a, iako vojni saveznici Kijeva tek treba da se dogovore o isporuci ovih aviona američke proizvodnje.

(Telegraf.rs)

Video: Protesti u Francuskoj zbog rata u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    14. jul 2023 | 11:48

    Napravice ì Zelenski sa drugovima spisak meta u Rusiji. Nista lakse.

  • Igor

    14. jul 2023 | 11:08

    Pa nego šta su nego izgubili, kad godinu ipo dana ratuješ uz tolike velike gubitke a nisi ništa ostvario od ciljeva koje si na početku rata zacrtao.

  • Ja

    14. jul 2023 | 10:36

    Bajden nezna gde se nalazi.A sada i vidovit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA