≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbi u čudu zbog saobraćajnog prekršaja u Grčkoj: Dobili paprenu kaznu, oduzete im tablice i vozačka dozvola

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako mnogi smatraju da je postupak grčke policije vrlo neprijatan, jedan od građana objasnio je da je ova praksa normalna u toj državi, kao i da važi godinama

  • 21
Grčka, Saobraćana kazna, kontrola, policija, saobraćajni prekršaj policajac Foto: Shutterstock

Jedna porodica iz Srbije otišla je na letovanje u Grčku, ipak, pred sam kraj putovanja doživeli su pravi pakao. Naime, kako je objavljeno u Fejsbuk grupi "Live from Greece", zbog prolaska automobilom na crveno svetlo, Srbi su dobili kaznu od 700 evra, ali i oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole.

Kako je navela jedna korisnica ove grupe, ovo nije prvi put da se dogodi ovakva situacija, a kazne za saobraćajne prekršaje su visoke. Ipak, pita se kako je moguće da oduzmu vozačku dozvolu strancima.

- Danas smo u Kalitei prosli kroz crveno svetlo i dobili smo kaznu 700 evra da platimo. Kad smo otišli u stanicu da se javimo skinuli su nam i tablice sa auta. Nakon što smo platili kaznu i uputili molbu za vraćanje tablica sa dokazima o uplati kao i potvrdom bookinga da nam je danas poslednji dan aranžmana rekli su nam da dođemo sutra u 10, a između redova da slobodno krenemo za Srbiju, jer će nam zahtev biti odbijen. Navodno uz taj roze papir napisan alfabetom mozemo da se vratimo istim autom a takođe oduzeta nam je saobraćajna i vozačka dozvala - navela je nesrećna porodica.

Iako mnogi smatraju da je postupak grčke policije vrlo neprijatan, jedan od građana objasnio je da je ova praksa normalna u toj državi, kao i da važi godinama.

- Nepoznavanje zakona ne znači da ste oslobođeni krivice ako ih ne poštujete. Pravilo da se za prolazak kroz crveno naplaćuje 700€ i oduzima vozačka dozvola i tablice na 20 dana važi godinama, poslednja izmena je bila 2007. godine, ali sa starim propisima policijski službenici su imali pravo da vam progledaju kroz prste i oproste kaznu, sa ovim novim od prošle godine to više nije moguće, naročito su se koncentrisali na kažnjavanje 4 najteža prekršaja među kojima je i prolazak kroz crveno. Dakle, kazna je takva prema važećem zakonu, ako vam se ne sviđa a vi nemojte voziti po Grčkoj ako već ne možete da ispoštujete propise, policajac mora da je sprovede inače će on biti kaženjen ako to ne učini - napisao je ovaj korisnik.

On je sugrađanima savetovao da potraže alternativan prevoz, a da vozilo pokupe nakon 20 dana.

- Tako da najjednostavnije rešenje je da potražite alternativni prevoz kući, i da se vratite posle 20 dana po vozilo. Takođe, policajci imaju recimo pravo i da zatraže listinge od mobilnog operatera i ako utvrde da ste koristili mobilni telefon u vreme kada ste napravili prekršaj, kazna može i da se uveća, tako da budite oprezni i ne ulazite previše u rasprave ako nemate nekog advokata uz sebe koji će vas posavetovati koja su tačno vaša prava i obaveze, kako ne biste prošli još gore (naravno, uglavnom policajci budu ljubazni prema strancima pa do pogoršanja retko kad dođe, ali ako neko postane jako bezobrazan, imaju metode kako da se "oduže") - zaključio je član Fejsbuk grupe.

Ovo za Telegraf.rs potvrđuje i profesor bezbednosti saobraćaja Milan Vujanić koji objašnjava da su kazne u Grčkoj vrlo neprijatne i da nakon oduzimanja tablica ne možete izaći iz države.

- Oni naplaćuju visoke kazne, bez tablica ne možete preći granicu, takav im je propis. Čuo sam za to i to je u skladu sa njihovim propisima. Svaki građanin koji putuje u inostranstvo bi trebalo da proveri zakone koji se odnose na njega i njegove uslove boravka tamo. Kad ide autom, da li mora da ima zelenu kartu, međunarodnu dozvolu... Građani idu svojom logikom. Kada su u pitanju automobili tu je zakonodavstvo različito. U Grčkoj se naizmenično parkiranje ne odnosi kao u drugim državama na mesece u godini, već je na nedeljnom nivou. Ako uđete u Grčku i ponašate se kao da znate sve, a ne znate, sačekaće vas neprijatna kazna - napominje naš sagovornik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    14. jul 2023 | 13:42

    Ovaj zakon treba da uvede i naša zemlja

  • Cobi

    14. jul 2023 | 14:28

    Razlika između zemalja zapadnog tipa gde vlada demokratija i Srbije je ta što propisani zakoni u saobraju važe za sve jednako, dok u Srbiji ne važe za "tate i mame i njihove rodbine i prijatelje", pa tako ova druga strana ne pravi takve prekršaje.

  • Mile

    14. jul 2023 | 14:52

    Samo malo da ukapiram , oni su na odmoru kada se uživa i lagano živi prošli na crveno i još se bune !?!?!? Pa ja da se pitam peške bi se vraćali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA