Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka podnela ostavku zbog horora u staračkim domovima: Prema starcima se odnosili kao u Aušvicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužilaštvo je saopštilo 4. jula da je pokrenulo krivičnu istragu protiv 26 osumnjičenih za krijumčarenje ljudi, prevaru, krivotvorenje i stvaranje kriminalnih grupa koje su zloupotrebljavale stare osobe u domovima.

  • 3
Porodična svađa, nasilje u porodici nad roditeljma starijima starcima, starac, starica, tuča, razdor, roditelji deca neslaganje Foto: Shutterstock

Rumunska ministarka za porodična pitanja Gabrijela Firea podnela je danas ostavku usled skandala zbog navodne zloupotrebe domova za starije i odrasla invalidna lica, preneo je Rojters.

Firea (51) je drugi ministar u novoj vladi Marčela Čolakua koja je podnela ostavku ove nedelje, pre nje to je učinio ministar rada Marijuš Budaj.

Tužilaštvo je saopštilo 4. jula da je pokrenulo krivičnu istragu protiv 26 osumnjičenih za krijumčarenje ljudi, prevaru, krivotvorenje i stvaranje kriminalnih grupa koje su zloupotrebljavale stare osobe u domovima.

Nakon žalbi nevladinih organizacija i komšija, tužilaštvo je upalo u tri doma za zbrinjvanje starih lica u gradu Voluntari, kod Bukurešta, gde su pronašli 98 prljavih, neuhranjenih žrtava, u modricama.

Stariji su bili predmet "nehumanog ili degradirajućeg tretmana", rekli su tužioci i dodali da su bili primorani da rade, bili su fizički zlostavljani, uskraćeni za hranu i medicinsku negu, higijenu, dok su osumnjičeni prisvojili sredstva u vrednosti od 1,18 miliona dolara.

Firea je objavila odluku o ostavci na Fejsbuku nakon sastanka sa Čolakuom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kako prijaviti nasilje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    14. jul 2023 | 18:17

    Pregledajte dobro nase u Srbiji,Beogradu privatne staracke domove. Necu u medije da imenujem staracki dom u Zemunu gde je moja majka preminula samo mesec dana sto je smestena od "brata" koga se odricem jer je smestio majku bez mog saznanja i odobrenja i zloupotrebio moje odsustvo.

  • ZAŠTO ?

    14. jul 2023 | 17:32

    A što nisu potomci brinuli o njima pa da se ne žale na staračke domove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA