Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropa se topi pod "Kerberom", Grčka menja radno vreme: Sledeće nedelje biće još gore

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i gotovo svakog leta, Španija se bori sa požarima, a najteža je situacija na ostrvu La Palma (Kanarska ostrva)

  • 0
Toplotni talas Evropa Foto-montaža: Tanjug/AP, Profimedia/Mega Agency/ZUMAPRESS.com, Profimedia/ddp USA/Richard B. Levine

Evropu je zahvatio toplotni talas sa temperaturama preko 40 stepeni, a očekuje se da će potrajati i naredne nedelje – prognozira se da će na Sardiniji i Siciliji biti i preko 45 stepeni. U Španiji bukte požari, a na ostrvu La Palma evakuisano je 2.000 ljudi. Među zemljama koje su najviše pogođene vrućinama su i Nemačka i Poljska, a najpopularnija atinska turistička destinacija Akropolj bio je zatvoren za posetioce u najvrelijem delu dana, prenosi RTS.

Italijanski meteorolozi nazvali su trenutni toplotni talas u Evropi – "Kerber", po troglavom čudovištu iz Danteovog pakla. A temperature koje se beleže su gotovo paklene i to će tek biti – premašivaće 45. podeljak na termometrima na Siciliji i Sardiniji.

Prošli mesec je, inače, bio najtopliji jun u istoriji, a najviša temperatura ikada zabeležena u Evropi bila je 48,8 stepeni na Siciliji u avgustu 2021.

Ekstremno vreme koje je posledica zagrevanja klime "nažalost postaje nova normalnost", upozorila je Svetska meteorološka organizacija.

Požari u Španiji

Kao i gotovo svakog leta, Španija se bori sa požarima, a najteža je situacija na ostrvu La Palma (Kanarska ostrva), gde je izgorelo najmanje 11 kuća, a evakuisano je oko 2.000 ljudi. Vatrom je zahvaćeno 4.500 hektara zemlje.

Lokalnim vatrogascima poslata je pomoć sa Tenerifa i sa ostalih pet ostrva Kanarskog arhipelaga, kojima predstoji velika borba, jer se požar veoma brzo širi šumovitim, brdovitim terenom.

Ekstremne vrućine u Italiji, alarm u 16 gradova

Crveni meteo-alarm na snazi je u 16 gradova širom Italije zbog ekstremnih vrućina, a njime se ukazuje na rizike čak i po zdrave ljude. Među tim gradovima su i Rim, Firenca i Bolonja.

Italijanska vlada je upozorila da treba izbegavati direktnu sunčevu svetlost između 11.00 i 18.00 i preporučila je da se posebno vodi računa o starijim ili ugroženim osobama.

Grčka menja radno vreme zbog vrućina

Zvaničnici u Atini zatvorili su drevni Akropolj na nekoliko sati kako bi zaštitili posetioce jer je grčka meteorološka služba prognozirala da će temperatura u gradu dostići 41 stepen.

Radnici Crvenog krsta Grčke delili su turistima flaširanu vodu, a bolničari su pružali prvu pomoć turistima koji su se onesvestili i dehidrirali.

I u drugim grčkim gradovima promenjeno je radno vreme za javni sektor i mnoga preduzeća kako bi se izbegla podnevna vrućina, dok su klimatizovane prostorije otvorene za javnost.

Toplotni talasi su zabeleženi i u delovima SAD, Kine, Severne Afrike i Japana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA