≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Dramatična svedočanstva iz bitaka sa požarima u Grčkoj: "Ostali smo bez svega što smo imali"

Vreme čitanja: oko 10 min.

U ovom trenutku nije poznato da li ima povređenih i stradalih

  • 10

Vatrogasni, spasilački timovi, ali i vojska u Grčkoj pokušavaju da obuzdaju požare koji su izbili na više lokacija. Kako javljaju lokalni mediji, situacija je neizvesna oko Lutrakija, gde se vatrogasci i stanovnici bore da vatra ne pređe put i krene ka rafinerijama, a dramatična u Lagonisiju, gde je vatra navodno zahvatila i kuće.

Iz određenih područja je naređena evakuacija. Građani i turisti iz Lagonisija se mole da krenu u pravcu Atine. Nadležni kažu da je požar krenuo da se širi i ka obližnoj Saronidi, i da vatra više nije pod kontrolom.

21.55 Vremenska prognoza: Teška noć

Na osnovu najnovijih meteorloških podataka, očekuje se poboljšanje meteoroloških uslova u oblasti požara u Lutrakiju tokom noći od ponedeljka ranih jutarnjih sati utorka, kada se očekuje postepeno poboljšanje zbog slabljenje vetrova. Međutim, treba napomenuti da će zapaljivost mrtvog šumskog goriva ostati posebno visoka tokom noćnih sati (vrednosti sadržaja vlage ispod 10-11%), što se očekuje da će otežati kontrolu požara. Od jutarnjih časova utorka očekuje se postepeno pogoršanje požarno-meteoroloških prilika, čiji vrhunac očekuje u toplim satima utorka.

21.39 Vrtići u Saronidi zatvoreni u utorak

Vlasti će se boriti sa plamenom cele noći kako bi obuzdale frontove požara u Saronidi, Lutrakiju i Dervenohoriji od trenutka kada su letelice prestale da rade, javljaju grčki mediji.

Naime, opština Saronikos je u saopštenju navela da će sutra u utorak vrtići i Centri za kreativno zapošljavanje i učenje (KDAP) ostati zatvoreni. "Sutra, u utorak, 18. jula, vrtići i vrtići opštine Saronikos ostaju zatvoreni zbog zadimljene atmosfere", navodi se u saopštenju opštine Saronikos.

21.32 Počela je noćna bitka

Grčki mediji javljaju da su sve raspoložive vatrogasne snage na terenu i da je počela noćna bitka sa požarima, uz nadu da će do jutra vatrena stihija biti stavljena pod koliku-toliku kontrolo. S prvim tracima dnevne svetlosti vratiće se helikopteri i avioni za gašenje požara, koji ne mogu da dejstvuju po mraku.

21.22 Briga za Dervenohoriju

Velika je zabrinutost zbog vatrenog fronta u Dervenohoriji.


To je najteži deo požara sa kojim se susreću vatrogasci, jer je morfologija terena takva da ne dozvoljava razvoj snaga da ograniče front, pošto se radi o gustoj šumi koja podstiče širenje vatre.

21.05 Helikopteri i avioni moraju da sačekaju jutro

Nešto posle 21.00 časova po lokalnom vremenu vazdušne snage su prestale da gase požar. Sada teret pada na zemaljske timove koji će, čini se, cele noći pokušavati das e izbore s vatrom na tri velika vatrena fronta. Tačnije, Vatrogasna brigada se bori sa plamenom u:

- Saronidi

- Dervenohoriji

- Lutrakiju.

Očekuje se da će vazdušna sredstva ponovo delovati pri prvom svetlu dana.

20.32 Ljudski zid sprečava da plamen dopre do Parnite

U Beotiji je podignuta uzbuna zbog požara koji je izbio u Panakto Derbenohorionu, u Beotiji, u blizini granice sa Atikom. Na tom području deluje 105 vatrogasaca, 30 vozila, dok iz vazduha deluje sedam aviona i četiri helikoptera.

Kako je saopštila Vatrogasna služba, vatra ne preti stambenom naselju, ali se vatrogasna jedinica pojačava kako bi sprečila mogućnost širenja požara na Parnitu. Istovremeno, upućena je poruka sa broja 112 meštanima tog kraja u kojoj se poziva da se pridržavaju instrukcija.

20.24 "Izgubili smo sve što smo imali"

Vatra je odnela životni trud mog rođaka u Liakeika Loutrakiou, rekao je stanovnik tog područja koji je video kako gori kuća rođaka za protothema.gr.

"Prošli smo kroz hiljadu talasa dok nismo došli ovde", rekao je za protothema.gr.

"Kuća je bila stričeva i potpuno je izgorela", rekao je on i dodao da su čekali da vatrogasci dođu na lice mesta.

"Vatra je prošla kroz kuće, ništa nije ostalo", kaže on.

"Gubitak je bio totalni, ono što smo imali i što nismo imali izgubili smo".

Kuća je izgorela, a spasena je samo crkvica, dodao je on.

"Vlasnik je bio na Kritu na odmoru i od nećaka ga je obavestio o tome šta se desilo, čovek je briznuo u plač", dodao je on.

Na drugom mestu, u Katunistri, Panajotis Hakoras je spavao sa suprugom kada im se vatra približila na 50 metara.

Žali se da se vatrogasna vozila nisu pojavila dok nije bilo kasno.

"Čitav kraj je izgoreo i nije viđeno nijedno vatrogasno vozilo , posle sat vremena došao je helikopter", rekao je on.

20.21 "Ne napuštajte svoje životinje! Svaki život ima vrednost!"

Specijalni sekretarijat za zaštitu kućnih ljubimaca MUP-a apeluje na sve građane da ne napuštaju svoje životinje, da ih ne ostavljaju bespomoćne, vezane i zarobljene, dok je u stalnoj komunikaciji s opštinama pogođenim požarom.

"Nažalost, već znamo za nekoliko desetina životinja koje su spaljene u skloništima i pokušavamo u saradnji sa volonterima i spasilačkim grupama da oslobodimo što više životinja."

"Molimo da svako ko uoči zarobljenu životinju koju im je nemoguće spasiti ili je potreban kamion ili hitna pomoć za spas većeg broja životinja da se odmah jave na službene brojeve telefona MUP-a. Operacija spasavanja se sprovodi u saradnji sa Civilnom zaštitom, Grčkom policijom, Vatrogasnom službom i opštinama Galacsi, Atina, Salamina, Vari-Vulas-Vulijagmeni, Helinikon-Argirupoli, itd."

"Treba napomenuti da Urbano neprofitno društvo 'Dogs' Voice', pod pokroviteljstvom Specijalnog sekretarijata, pušta u rad LATO stanicu za životinje zahvaćene požarom u Galaksi, koja prihvata životinje koje su povređene ili su u opasnosti. Ukoliko žele, građani mogu pomoći kao volonteri-negovatelji u LATO-u ili ponuditi kragne, povodce, torbe i kancelarijski materijal. Kućni ljubimci koji stignu moraju biti poznati odakle su pokupljeni i biće registrovani posebnom šifrom."

"Što se tiče kopitara i svih proizvodnih životinja, postoji posebna odredba u saradnji sa A Little Shelter, koji prihvata u svoje sklonište (31. km nacionalnog autoputa Atina-Lamia, Polidendri, 19014, Atika) sve proizvodne životinje koje su u opasnosti od vatra. Svaki život ima vrednost ."

20.20 Rumunski vatrogasci stigli u Saronidu da pomognu

20.15 Dobrovoljci Crvenog krsta Grčke na vatrenim frontovima

Volonteri Crvenog krsta Grčke nalaze se na prvoj liniji borbe u Kuvarasu na Atici , pored Vatrogasne službe, koja ulaže nadljudske napore da ga ugasi.

Takođe, spasilačko vozilo EEZ sa volonterima "Samarićani-spasioci" vrši kontinuirane patrole u ​​zonama zahvaćenim požarom, u cilju lociranja novih, kao i stanovnika koji još nisu napustili svoje domove i potrebna im je pomoć pri kretanju, kao i kako bi se puštale domaće životinje koje su bile napuštene u kućama tokom evakuacije.

EAC volonteri će ostati na licu mesta koliko god bude potrebno.

Istovremeno, Crveni krst Grčke apeluje na građane da ne ostavljaju svoje životinje vezane, zarobljene i bespomoćne u područjima zahvaćenim požarom.

20.10 "Upravo sada želim da umrem"

Veliki požar u Kuvarasu done je prve žrtve, pošto je sklonište za životinje u Lagonisiju je potpuno izgorelo.

Upravnik prihvatilišta objavio je poruku na Fejsbuku:

"Toliko godina smo molili za usvajanje i gostoprimstvo, a sada više nećemo moliti... Ostalo je 10 i ne znam koliko ih je ostavljeno na ulici jer smo im otvorili vrata da odu, oko 14 životinaj je izgorelo... sigurno sada želim da umrem.... neću jer su neki preživeli...".

20.04 Androulakis: "Trenutno je ljudski život na prvom mestu"

Ovo je o vatrenim frontovima izjavio predsednik PASOK – KINAL Nikos Andrulakis.

"Naše misli su bliske stanovnicima jugoistočne Atike, Lutrakiju i Dervenohoriji, koji se bore da spasu svoju imovinu, kao i vatrogascima i dobrovoljcima koji se bore sa vatrenim frontovima. Trenutno je ljudski život na prvom mestu i nadam se da će požari uskoro biti stavljeni pod kontrolu."

19.45 Vatrogasna vozila ostaju bez vode

Stotine vatrogasaca bore se kako bi stavili pod kontrolu požar u Kuvari na Atici, koji se širi ka Anavisosu, Lagonisiju i Saronidi.

U Saronidi se borba vatrogasnih jedinica vodi dvorište po dvorište, dok će vazdušna sredstva nastaviti da deluju do 2o sati. Istovremeno, prema pritužbama stanovnika, došlo je do prekida u vodosnabdevanju Panorama Saronidasa, zbog čega su vatrogasna vozila ostala bez vode.

19.37 Borba sa vremenom da se pre mraka ugasi što je moguće više požara

Vatrogasne ekipe u Grčkoj grčevito se bore da pre mraka ugase ili stave pod kontrolu što je moguće veća područja koja su trenutno pod požarima.

Kako se navodi, problem je u tome što jaki vetorvi otežavaju gašenje u kome veliku ulogu igraju helikopterske i avionske ekipe koje iz vazduha velikim količinama vode zalivaju područja pod plamenom, ali to neće moći da rade i po mraku.

Vatrogascima pomažu i druge hitne službe, kao i vojska, ali i veliki broj građana.

19.25 Dramatični snimci iz Grčke: Vatra guta sve pred sobom

19.17 U poslednja 24 sata u Grčkoj je registrovan 81 požar

18.50 Pušten Rumun koji je priveden kao osumnjičeni za podmetanje požara

Rumun koji je ranije priveden kao osumnjičeni za požar u Kuvarasu pušten je na slobodu jer, prema informacijama, protiv njega nisu pronađeni dokazi.

Predstavnik za štampu Vatrogasne službe Janis Artofios to je izjavio tokom hitnog brifinga o požarnim frontovima u zemlji.

Kako je rekao, bilo je nagoveštaja o ovoj osobi, zbog čega je privedena u policiju.

18.41 Privremeno ukinuta prigradska železnica

Grčka železnica najavila je privremenu obustavu saobraćaja, po nalogu policije, u regionu u kom bukte požari.

18.40 Uhapšen Rumun zbog podmetanja požara

Protothema.gr javlja da je 32-godišnji Rumun uhapšen zbog sumnje da je podmetnuo veliki požar u Kuvari u Atici.

Prema informacijama koje je dala Vatrogasna služba, četiri fronta i dalje besne u Saronidi, Lutrakiju, Dervenohoriji i Kapareli u Beotiji.

Situacija na Saronidskom frontu je bolja, dok ukupno deluje 210 vatrogasaca, sa 10 pešadijskih divizija, šest helikoptera.

Istovremeno, 20 ljudi iz Ministarstva odbrane pomaže pešačkom delu, a Obalskoj straži sa četiri čamca na naduvavanje i dva ribarska plovila koji su u pripravnosti za svaku intervenciju u Palaji Fokaji.

Učestvuje i veliki broj dobrovoljnih vatrogasaca, kao i veliki broj vodenih vozila iz regije Atika.

Kuće i automobili su zahvaćeni plamenom u Kuvari, Lagonisiju i Saronidi, u vreme kada u okolini duvaju jaki vetrovi, što otežava rad vatrogasaca.

18.27 Policajci u dramatičnim akcijama spasavanja starih i nemoćnih

Grčki policajci pomogli su u oslobađanju ljudi iz njihovih domova u Neo Kuvari na Atici.

Kako navodi protothema.rs, oni su bili tu od prvog trenutka da pomognu u transportu starih, životinja i osoba sa zdravstvenim problemima koji nisu mogli sami da napuste svoje domove.

Kako se vidi na gotografijama, policajci iz kuća izvode ljude kojima su potrebni.

18.12 "Ako vetrovi oslabe, situacija će se popraviti"

Zamenik guvernera Peloponeza Giolis Anastasios je rekao da će se "ako vetrovi popuste, situacija poboljšati".

18.10 Požar u Kuvarasu za dva sata prešao 12 kilometara zbog jakog vetra

Požar je od početka zbog jakog vetra za dva sata prešao 12 kilometara i preti da nanese materijalnu štetu, istakao je predstavnik za štampu Vatrogasne službe Janis Artofios.

Istovremeno, on je naglasio da su snage vatrogasne jedinice pojačane i da ukupno deluje 210 vatrogasaca sa 10 grupa pešačkih odeljenja, 68 vozila kojima upravlja terenski mobilni operativni centar Olimp, dok 10 aviona, šest helikoptera, od kojih je jedan za koordinaciju, deluju iz vazduha.

18.04 Policijski službenici pomažu vatrogasnim jedinicama

Policajci OPKE pomoći od prvog trenutka u preventivnoj evakuaciji područja i oslobađanju ljudi i životinja zbog požara u Neo Kouvara Attica.

Na tom području, kao pomoć vatrogasnim jedinicama, na tom području deluju i policijski službenici DIAS-a, patrolna kola hitne akcije, reda, saobraćaja i bezbednosti, kao i vodovi IMET i IAT.

18.01 Bitka s požarom u Lutrakiju da se ne proširi do rafinerija

Vatrogasci se bore sa plamenom na širem području Lutrakija . U okolini duvaju jaki vetrovi koji otežavaju dejstvo sa zemlje i iz vazduha. U požaru su izgorele kuće u Ano Karvunariju.

Napori vatrogasaca i stanovnika su sada usredsređeni na sprečavanje da vatra dođe do Kalamakija jer je to područje veoma blizu rafinerija.

Kako se može videti na video snimcima protothema.gr, meštani tog kraja ulažu očajničke napore sa Vatrogasnom službom kako vatra ne bi prešla sa državnog na stari državni put i odatle do naselja.

17.53 Vatra u dvorištima kuća u Saronidi, vatrogasci spasili stari bračni par

I pored ogromnog požrtvovanja vatropgasaca, požar je zbog jakog vetra ušao u dvorišta kuća u mestu Saronida, javljaju grčki mediji.

U blizini Lutrakija požar je zahvatio šumu, na terenu je više od 50 vatrogasaca sa 20 vozila. U gašenje požara uključeni su i kanaderi i helikopteri.

17.41 Uspešna akcija spasavanje konja

U Konjičkom klubu Anavisos, gde se nalazilo 15 konja u štalama, a do kog je stigla vatra, uspešno je izvedena akcija evakucaij svih životinjač.

Dok je akcija trahjala, zaposleni su pokušavali protivpožarnim aparatima da ograniče širenje požara.

Za sada je izdato naređenje da se počne sa evakuacijom područja Kalitea, Pefkia i Irini, gde je vatra zahvatila i kuće. 

Harilaos Vitiniotis, zamenik regionalnog guvernera Korinta, naglasio je da je prioritet evakuacija kampa, u kojem se nalazi oko 800 dece. Deca iz kampa se prebacuju u zatvorenu Gimnaziju Lutraki.

Požar divlja i u Kuvarasu, koji se nalazi na putu ka Atini. Tamo je u plamenu više kuća.

UA navisosu su vatrogasci u dramatičnoj akciji uspeli iz jedne kuće da spasu stari bračni par.

Grčka, požar, Kuvaras Foto: Nephele Nomikou / AFP / Profimedia

U ovom trenutku nije poznato da li ima povređenih i stradalih.

Grčki mediji prenose da je više od 30 letelica u vazduhu i pomažu u gašenju požara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мака

    17. jul 2023 | 16:11

    Па кој је запалил ватру? Одма да га ухапсив! Гледам и овден по Београд људи кад пушив цигаре пепел тресу кроз просор,то треба одма да га уапсу!

  • Srbin

    17. jul 2023 | 17:54

    I sad da porucim besnim Beogradjanima kojima je glupa Crna Gora, nisam ni ja politicki za Crnu Goru al sto se tice mora nebih otisao u Grcku da mi dzaba nude. Svake godine u Grckoj il poplava il cunami il pozar il lopovi il smrtonosne ribe il ajkule. Nisam nikad bio niti cu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA