Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri toplotna talasa u isto vreme "prže" svet, obaraju se rekordi: Kina u 2023. iskusila raspon od 100 stepeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građani ni tokom noći nemaju mira

  • 0
Dolina smrti Kalifornija vrućina Foto: Tanjug/AP

Toplotni talasi pogađaju tri regiona u istom trenutku: južnu Evropu, zapadne SAD i Kinu.

U čuvenoj Dolini smrti u Kaliforniji najveća ikada zabeležena temperatura bila je 56,7 stepeni 1913. godine. Iako je skala dostigla 54 stepena tokom vikenda, ovo područje i dalje privlači turiste.

U gradu Finiksu u američkoj saveznoj državi Arizoni danas je evidentiran 18. dan u nizu sa dnevnim temperaturama od 43 stepena Celzijusa i više.

Poslednji put su ovako visoke temperature zabeležene 1974. godine, navodi BBC.

Ne samo da će u ovom gradu danas verovatno biti oboren dosadašnji rekord, već se predviđa i da će se temperature iznad 43 stepena Celzijusa nastaviti tokom vikenda, ali i tokom sledeće nedelje.

Kako javlja britanski javni servis, ni noću nema predaha za građane Finiksa, a ne očekuje se da će temperature pasti ispod 32 stepena Celzijusa.

Više od 10.000 kilometara dalje, Kina je upravo zabeležila najtopliju temperaturu ikad. Sanbao je zabeležio 52,2 stepena u nedelju, oborivši prethodni rekord za dva stepena.

Ono što je izvanredno u vezi sa Kinom jeste da je rekord niske temperature u zemlji oboren pre samo šest meseci. Severni grad Mohe zabeležio je -53 stepeni u januaru, što znači da je Kina iskusila temperaturni raspon od 100 stepeni Celzijusa samo ove godine.

Istovremeno toplotni talas pogađa i južnu Evropu, a ugroženi su i rekordi.

Svetska meteorološka organizacija kao temperaturni rekord za kontinentalnu Evropu ističe 48,8 stepeni C izmeren na Siciliji 11. avgusta 2021.

Španska meteorološka agencija juče je zabeležila 47,1 stepen u gradu Viljarobledo, a delovi Sardinije danas bi mogli da dostignu 46 stepeni.

"Toplotni talasi sve jači i duži zbog klimatskih promena"

Nema sumnje da su toplotni talasi koji su zahvatili južnu Evropu, SAD i delove Azije jači i duži zbog klimatskih promena koje je izazvao ljudski faktor, izjavila je danas stručnjak za klimu i predavač na Imeprijal koledžu u Londonu Frederika Oto.

Ona je za BBC rekla da se zna da se zna da se bez proračuna ne može reći koliko su toplotni talasi jači nego što bi bili da nije klimatskih promena, ali da se zna da su klimatske promene ovde ogroman faktor.

"Sve dok fabrike, elektrane, brodovi, automobili i avioni nastavljaju da izbacuju svoje izduvne gasove u atmosferu, stvari mogu samo da dobijaju na toploti", rekla je Oto.

Dodala je da toplotni talasi širom severne hemisfere ne iznenađuju jer je to očekivano imajući u vidu trenutne nivoe emisije gasova staklene bašte.

"Vrlo dobro znamo da dokle god sagorevamo fosilna goriva, ove temperature će rasti i temperaturni rekordi će biti obarani", istakla je Oto.

(Telegraf.rs)

Video: Požari i dalje divljaju Turskom u zoni najteže pogođenoj zemljotresom: Jezivi snimci sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA