Vreme čitanja: oko 2 min.

Toplotni talas danima pogađa Evropu, 3 države obaraju temperaturne rekorde: Kada nas očekuje rashlađenje?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijanski meteorolozi toplotni talas koji sada vlada Evropom nazvali su Kerber, po psu koji po legendi čuva kapije pakla

  • 0
Požar, Španija, La Palma Printskrin: UME, SPANISH MINISTRY OF INTERIOR, CANARY ISLANDS REGIONAL GOVERNMENT via AP

Evropa se prži na suncu zbog toplotnog talasa koji već nekoliko dana pogađa veći deo kontinenta.

Najugroženije su mediteranske zemlje u kojima bi temperatura mogla da dostigne i rekordnih 49 stepeni.

U nekim delovima Španije izmereno je 45 stepeni, dok Italija i Grčka očekuju da će danas oboriti temperaturne rekorde.

U većini evropskih država, proseča temperatura viša je za pet do deset stepeni u odnosu na prosek za ovaj period, a postoji nekoliko razloga za to.

Područje visokog pritiska zarobljeno je iznad južnog Mediterana, posebno u Španiji, a oblaci saharske prašine takođe pogoršavaju uslove.

Drugi faktor koji dovodi do porasta temperatura je neuobičajeno visoka temperatura površine mora, što znači da hladniji vazduh ne duva u unutrašnjost Sredozemnog mora.

I naučnici smatraju da se posledice klimatskih promena jedan od uzroka visokih temperatura u Evropi.

Italijanski meteorolozi toplotni talas koji sada vlada Evropom nazvali su Kerber, po psu koji po legendi čuva kapije pakla. U Danteovom "Paklu", u kom pesnik govori o putovanju kroz pakao, Kerber je troglavi pas koji muči grešnike u trećem krugu.

Koji delovi Evrope su najtopliji?

Meteorolozi upozoravaju da će Španija zauzeti prvo mesto ove nedelje po visini temperatura jer će u jugoistočnim oblastima Iberijskog poluostrva temperatura dostići 45 stepeni.

Ista temperatura već je izmerena juče u selu u blizini Granade na početku toplotnog talasa, piše Sky news.

U međuvremenu, u deset gradova u Italiji na snazi je uzbuna zbog visokih temperatura, pa se starijim osobama ne savetuje izlazak napolje.

Temperature su takođe u porastu i u pojedinim delovima Grčke, gde se predviđa da će temperature dostići 44 stepena u narednim danima.

Vlasti su zabranile pristup prirodnim rezervatima i šumama kako bi smanjile rizik od šumskih požara, dok su opštine primorane da otvore klimatizovane prostore u javnim zgradama kako bi se ljudi sklonili od vrućine.

Kada će se završiti toplotni talas?

Iako nas visoke temperature očekuju tokom cele nedelje, čini se da bi Španci uskoro mogli da odahnu.

Ruben del Kampo, meteorolog iz španske nacionalne meteorološke agencije, rekao je da ih uskoro očekuje pad temperature.

"U sredu očekujemo sveukupni pad temperature sa dolaskom hladnih vetrova sa severa i istoka, sa izuzetkom jugoistočne i južne Andaluzije", rekao je on.

Italija, toplotni talas Foto: Tanjug / AP

Dok se narednih dana očekuje olakšanje za Pirinejsko poluostrvo, druge evropske zemlje će nastaviti da se prže i tokom vikenda.

Prema podacima meteoroloških službi, toplotni talas bi u nekim oblastima mogao da potraje još nedelju dana, a verovatno i duže.

"Nema znakova bilo kakvih većih promena u narednih nekoliko nedelja", rekla je portparolka meteorološke služne za Sky news.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA