≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Krimski most ponovo u centru rata u Ukrajini: Zašto je toliko važan Putinu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Napad na prelaz u ponedeljak bio je drugi otkako je Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu - a Kijev je ponovio da se nada da će povratiti poluostrvo u svojoj protivofanzivi koja je u toku

  • 9
Krimski most Foto: Tanjug/AP

Krimski most, koji povezuje anektirano ukrajinsko poluostrvo sa kontinentalnom Rusijom, pogođen je u ponedeljak rano ujutru i ponovo dospeo u centar tekućeg rata.

Prelaz je vitalna arterija za snabdevanje tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine, omogućavajući ljudima i robi da stignu na ukrajinske teritorije koje je Moskva okupirala na jugu i istoku zemlje.

Takođe poznat kao Kerčki most, ima ličnu vrednost za ruskog predsednika Vladimira Putina. U narativu Kremlja to označava "ponovno ujedinjenje" Krima sa ruskim kopnom.

Napad na prelaz u ponedeljak bio je drugi otkako je Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu - a Kijev je ponovio da se nada da će povratiti poluostrvo u svojoj protivofanzivi koja je u toku.

Zašto je most toliko važan Rusiji?

Kerčki most je strateški važan jer povezuje ruski Krasnodarski kraj sa Krimom, koji je Rusija nezakonito pripojila 2014. godine.

Takođe ima ogroman simbolički značaj za Rusiju, koja je izgradila most od 18,1 kilometra - najduži u Evropi - po ceni od oko 3,7 milijardi dolara. To je bio fizički izraz Putinovog cilja da preuzme Ukrajinu i zauvek je veže za Rusiju, prenosi CNN.

Onog dana kada je otvoren, Putin je predvodio trijumfalni konvoj preko mosta. Za Ukrajince, most je podsećanje na rusku okupaciju.

U oktobru je most delimično uništen kada je eksplodirala cisterna sa gorivom i oštetila veliki deo puta. Kremlj je brzo okrivio Kijev za tu eksploziju, a Putin je tvrdio da je to bio akt "sabotaže" ukrajinskih bezbednosnih službi. Moskva je brzo popravila most nakon prošlogodišnje eksplozije.

Za šta Rusija koristi most u ratu?

Most je kritičan gasovod za snabdevanje Krima svakodnevnim potrepštinama i zalihama za vojsku, pored goriva i robe za civile. Ruski vojni konvoji su redovno koristili most kako bi pomogli tokom rata, prevozeći vozila, oklop i gorivo.

Ukoliko bi rusko korišćenje mosta bilo ometeno, njene linije snabdevanja snaga na jugu Ukrajine postale bi slabije.

Rusija je koristila krimske pruge da doprema zalihe snagama u Hersonu, a nekoliko železničkih čvorišta na Krimu i u Hersonu napadnuto je ukrajinskim raketama dugog dometa. Železnički saobraćaj preko Krimskog mosta nastavlja da se odvija u ponedeljak, ali sa zakašnjenjima, navodi se na snimku na društvenim mrežama, prema ruskom zvaničniku i ruskog državnog medija.

Ukrajinska kontraofanziva napreduje ka oblasti Herson, koja se nalazi severno od Krima. Generalštab ukrajinske vojske saopštio je prošle nedelje da na jugu Ukrajine, posebno u pravcu Zaporožja i Hersona, ruske snage fokusiraju svoje glavne napore na sprečavanje daljeg napredovanja ukrajinskih trupa.

Koji je status mosta?

Na snimku koji kruži mrežama, a za koji se čini da je jutros snimljen iz voza koji prolazi paralelnim železničkim mostom, prikazana su značajna oštećenja na jednom od puteva na mostu.

"Železnička pruga nije oštećena napadom", rekao je na svom Telegram kanalu Vladimir Konstantinov, predsednik Državnog saveta Republike Krim. Ruski državni mediji RIA Novosti i TASS javljaju da se železnički saobraćaj i dalje odvija sa zastojima.

Istaknuti ruski vojni bloger Boris Rožin rekao je u ponedeljak ujutru da će trajekti i drugi veliki brodovi prevoziti automobile koji sada ne mogu da pređu most, dodajući da očekuje da će popravke potrajati.

Šta kaže Kremlj?

Ruska vlada je u ponedeljak saopštila da su dve ukrajinske pomorske bespilotne letelice odgovorne za napad na most, iako nije pružila dokaze za tu tvrdnju.

Kremlj je takođe otvorio zvaničnu istragu o onome što ruski Istražni komitet naziva "terorističkim aktom koji su počinile specijalne službe Ukrajine".

Putin je obavešten o napadu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u ponedeljak.

Šta kaže Kijev?

Izvor u ukrajinskoj Službi bezbednosti (SBU) rekao je za CNN da je napad na most zajednička operacija SBU i ukrajinskih pomorskih snaga.

Izvor je razgovarao za CNN pod uslovom da ostane anoniman jer nisu dobili ovlašćenje da govore o tome zvanično.

Ranije u ponedeljak, predstavnik Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine Andrij Jusov rekao je ukrajinskom javnom servisu da bi uništenje dela Krimskog mosta moglo da stvori logističke poteškoće za ruske snage koje ga koriste "kao glavno logističko čvorište za kretanje snaga i resursa duboko u teritoriju Ukrajine".

"Naravno, svi logistički problemi su dodatne komplikacije za okupatore, što stvara potencijalne prednosti za ukrajinske odbrambene snage", rekao je Jusov.

(Telegraf.rs)

Video: Uznemirujući snimak: Nakon napada na Krimsiki most, vojska pomaže povređenima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. jul 2023 | 21:55

    KRIM JE DEO RUSIJE!!!! TAJVAN JE DEO KINE!!! KOSOVO I METOHIJA JE SRBIJA!!!

  • Zocky

    18. jul 2023 | 23:03

    Prelazio sam ovaj most, kontrola ko na granici... Sve u svemu, sjajna gradjevina.

  • Mix

    19. jul 2023 | 07:37

    Da mu je bitan ne bi gorio već 5 puta. kad god ukrajinci požele gađaju ga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA