Vreme čitanja: oko 2 min.

Australijanac i njegov pas preživeli tri meseca na havarasinom brodu na Pacifiku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim Šedok je rekao da su on i njegov pas preživeli na sirovoj ribi i kišnici nakon što je oluja oštetila njegov brod i uništila elektroniku.

  • 0
Tim Šedok i njegov pas Bela Foto: Tanjug/AP

Australijanac koga je meksički brod za lov na tunu spasao nakon što je tri meseca plutao na moru sa svojim psom, stupiće u utorak na suvo, prvi put od kada je njihova muka počela.

Timoti Lindzi Šedok (54) bio je na svom oštećenom katamaranu "Aloha Toa" u Tihom okeanu, oko 1.930 kilometara od kopna kada ih je primetila posada ribarskog broda iz "Grupomar" flote, navodi se u saopštenju kompanije.

Tim Šedok i njegov pas Bela bili su u "neizvesnom" stanju kada su pronađeni, bez namirnica i skloništa, a posada čamca za lov na tunu pružila im je medicinsku pomoć, hranu i hidrataciju, saopštila je kompanija.

Tim Šedok i njegov pas Bela I pored svega je dobrog zdravlja: Tim Šedok Foto: Tanjug/AP

"Grupomar" nije saopštio kog dana je Šedok spasen niti kada je krenuo na putovanje. Međutim, očekivalo se da Australijanac i njegov pas stignu u utorak kasno ujutru brodom "Maria Delia Tuna" u meksičkoj luci Manzaniljo, koja je oko 337 kilometara zapadno od Meksiko Sitija.

Antonio Suarez Gutijerez, osnivač i predsednik "Grupomara", rekao je da je ponosan na kapetana svog broda, Oskara Mezu Oregona, i posadu, hvaleći ih za humanost u spasavanju života.

Šedok je za australijsku televiziju "Nine News" rekao da su on i njegov pas preživeli na sirovoj ribi i kišnici nakon što je oluja oštetila njegov brod i uništila elektroniku.

Tim Šedok i njegov pas Bela I Bela je preživela neverovatnu odiseju Foto: Tanjug/AP

"Prošao sam kroz veoma teško iskušenje na moru i samo mi je potreban odmor i dobra hrana jer sam dugo bio sam na moru", rekao je mršavi i bradati Šedok u video snimku koji je "Nine" emitovao u nedelju uveče po australijskom vremenu.

"Inače, veoma sam dobrog zdravlja", dodao je Šedok.

Stanovnik Sidneja i njegov pas su u aprilu isplovili iz meksičkog grada La Paza za Francusku Polineziju, ali je loše vreme nastupilo u roku od nekoliko nedelja i ostavilo brod da pluta, objavio je sidnejski list "Dejli telegraf".

Na fotografijama spasavanja koje je Grupomar pružio Asošijeted presu, vidi se nasmejani, bradati i mršav Šedok sa manžetnom za krvni pritisak oko ruke, kako drži kutiju lekova protiv bolova u kabini ribarskog čamca, kao i Bela ispružena na palubi. Katamaran je plutao u blizini bez vidljivog jedra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA