Vreme čitanja: oko 2 min.

Prešao 6.261 kilometar da bi zapalio Lenjinov mauzolej, evo kako je završio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulazna vrata u mermerni mauzolej mogu da izdrže lakši nuklearni napad

  • 0
Lenjin mauzolej Foto: Profimedia/AFP/Natalia KOLESNIKOVA

U kasnim večernjim satima, juče je 37-godišnji Konstantin Stačukov bacio molotovljev koktel u pravcu Lenjinovog mauzoleja.

Stačukov je iz sibirskog grada Čite, koji se nalazi nedaleko od tromeđe sa Mongolijom i Kinom, potrčao ka mauzoleju gde je balzamovano telo vođe Oktobarsku revoluciju Vladimira Iljiča Lenjina i bacio molotovljev koktel na ulaz. Međutim, flaša sa zapaljivom smešom odletela je samo do prednjih stepenica gde se razbila, zapalila i ubrzo ugasila.

Pošto je Crveni trg, na kome se nalazi mauzolej, ogradila policija, Konstantin Stačukov je brzo savladan i odveden u policijsku stanicu, gde je protiv njega odmah podneta krivična prijava, prvobitno „zbog pružanja otpora hapšenju“, prenosi Novaja gazeta.

Lenjin statua spomenik Foto: Shutterstock

Pitanje je koji su motivi naterali 37-godišnjeg Stačukova da pređe 6.261 kilometar od Čite do Moskve da bi počinio tako jalov eksces jer, navodno, ulazna vrata u mermerni mauzolej mogu da izdrže lakši nuklearni napad. Ali s obzirom na udaljenost koju je prešao, motivacije mu verovatno nije nedostajalo.

Ovo nije prvi pokušaj da neko želi da naudi prvom lideru SSSR-a. Naime, u februaru ove godine, čovek, čije se ime još ne zna, pokušao je da sleti na mauzolej kako bi ukrao Lenjinovo telo. Ustanovljeno je da pobegao sa psihijatrijske klinike koji nije imao plan šta bi uradio sa Lenjinovim telom da je uspeo.

Kremlj, Moskva Tanjug/AP

Ovakvi ekscesi nisu neuobičajeni nakon raspada SSSR-a. Još od predsednika Borisa Jeljcina, ruske vlasti razmatraju mogućnost iseljenja Lenjina, bilo da ga zatvore ili presele na manje atraktivnu lokaciju, umesto da bude na centralnom ruskom trgu, ispod zidina Kremlja. Predloženo je da Lenjin bude „sahranjen” u zidinama Kremlja, gde se nalaze tela ili pepeo mnogih poznatih sovjetskih političara, uključujući Josifa Staljina, koji je pored Lenjina proveo nekoliko godina u mauzoleju.

Vladimir Putin je bio suočen sa nekoliko predloga za zatvaranje mauzoleja, a pre 15 godina prekinuo je sve diskusije na tu temu i prećutno ostavio problem da rešavaju njegovi naslednici. Putin je na vlasti od 2000. godine i mogao bi, prema postojećem ruskom ustavu, da vlada do 2036. ako ga zdravlje posluži i ne slomi državni udari. Do tada bi Lenjin bio miran.

(Telegraf.rs)

Video: Retki arhivski snimci jedne od najbrutalnijih bitaka II svetskog rata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA