Vreme čitanja: oko 4 min.

Isplivali detalji o gašenju računa britanskog političara koji je prijatelj sa Đokovićem: Šta piše u dosijeu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dokumenti do kojih je došao bivši lider Ukipa i koji su predati DailyMail-u otkrivaju da je banka odlučila da 'napusti' Faraža nakon što je spomenula njegovo prijateljstvo sa srpskim asom Novakom Đokovićem

  • 7
Novak Đoković i Nigel Farage, Najdžel Faraž Foto: Tanjug/AP

Nakon što je privatna banka "Coutts" donela odluku da ugasi bankovne račune britanskog političara Najdžela Faraža jer se "njegovi stavovi ne podudaraju sa njihovim vrednostima", objavljen je dokument u kojem se navode razlozi za takvu odluku, a u dosijeu banke o slučaju Faraž pominje se čak i Novak Đoković.

Portal DailyMail objavio je stranice dokumenta, u kojem se iznose detalji zbog kojeg je banka donela odluku.

U dokumentu od 40 strana može se pročitati kako je banka navela Faražeov retvit šale Rikija Žervea i prijateljstvo Faraža i Novaka Đokovića kao "razlog za brigu da je Faraž ksenofobičan i rasista", navodi britanski medij.

Dokumenti do kojih je došao bivši lider Ukipa i koji su predati DailyMail-u otkrivaju da je banka odlučila da 'napusti' Faraža nakon što je spomenula njegovo prijateljstvo sa srpskim asom Novakom Đokovićem. Britanski mediji podsećaju i da je Đoković dugo "puno naslovnice" zbog odluke da ne primi vakcinu protiv kovida u jeku pandemije.

Dosije takođe pokazuje diskusije banke koje se razmatraju u 13 tvitova, uključujući i retvit Faraža video snimka skeča Rikija Žervea koji je postavio Lorens Foks, a u kojem se pominje transrodni pokret. U sceni Žerve se našalio na račun 'staromodnih žena - onih sa matericama'.

Najdžel Faraž je taj klip retvitovao u maju prošle godine uz komentar "ovo je sjajno", što se u dokumentu opisuje kao "transfobični komični skeč".

Zvaničnici banke su istakli da se zatvaranje njegovih računa ne može opravdati na osnovu njegovog bogatstva jer je njegov "ekonomski doprinos dovoljan da ga zadrži na komercijalnoj osnovi“.

Ali u zapisniku se navodi: "Komitet nije smatrao da je nastavak bankarstva NF kompatibilan sa Couttsom s obzirom na njegove javno iznete stavove koji su bili u suprotnosti sa našom pozicijom kao inkluzivne organizacije.“

U dokumentu se raspravljalo i o drugim razlozima za "isključenje" Faraža.

Njegovi pozivi Ujedinjenom Kraljevstvu da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima navedeni su kao primer "negativnog publiciteta".

U dosijeu se takođe izražava zabrinutost u vezi sa podrškom Donaldu Trampu, navodeći da Faraž nastavlja da "podržava Trampa uprkos mnogim novim pravnim pitanjima sa kojima se bivši predsednik SAD suočava“. Ali, u dokumentu se upozorava da bi se korišćenje ovoga kao osnove za okončanje bankarskog odnosa smatralo 'zauzimanjem strana'.

U proceni se navodi da je Faraž bio 'profesionalan' u svojim odnosima sa bankom, ali se ističu njegovi javni stavovi: "Ove primedbe su neukusne i izgledaju sve više van dodira sa širim društvom."

U jednom trenutku u dosijeu je zabeleženo da se Faraž "u najboljem slučaju smatra ksenofobičnim i sklon rasizmu, a u najgorem – ksenofobičnim i rasistom“.

"Mnogi ga smatraju neiskrenim prevarantom", dodaje se u dokumentu.

U dosijeu se pominju i optužbe poslanika laburista Krisa Brajanta, da je Rusija Faražu platila više od 500.000 funti - tvrdnja koju on oštro poriče.

"Ovaj dokument je zapanjujući, uvredljiv je i u njemu ima čitav niz lažnih izjava o Rusiji, a istovremeno se priznaje da nisam ni za šta osuđen", rekao je Faraž.

On je prošlog meseca otkrio da ga je "Coutts" obavestio o svojoj odluci da zatvori njegov račun, nazivajući taj potez političkim progonom. Oglasili su se i drugi klijenti koji su tvrdili da su ih zajmodavci napustili zbog njihovih političkih stavova.

Među njima je i sveštenik koji je rekao da mu je račun zatvoren jer se žalio na poruke svoje skupštine stanara tokom Parade ponosa.

BBC je dalje izvestio, pozivajući se na "ljude upoznate sa potezom Coutts-a“, da je bila „komercijalna“ odluka da se ugase računi Faraža jer su "pali ispod finansijskog praga koji zahteva banka".

U dokumentima Coutts-a, koje je Faraž dobio od banke putem zahteva za pristup predmetu, otkrile su do detalja diskusije koje je vodio 'Komitet za rizik reputacije bogatstva' 17. novembra prošle godine.

"Komitet nije smatrao da je nastavak bankarstva Najdžela Faraža kompatibilan sa Couttsom s obzirom na njegove javno izrečene stavove koji su bili u suprotnosti sa našom pozicijom kao inkluzivne organizacije", ističe se.

"Ovo nije bila politička odluka, već ona koja je bila usredsređena na inkluzivnost i svrhu“, dodaje se u dokumentu.

U dosijeu je navedeno da nema "dokaza o regulatornoj ili pravnoj osudi" Faraža, da je bio "profesionalan, pristojan i pun poštovanja" prema osoblju i da je nedavno skinut sa liste "politički izložene osobe sa većim rizikom [PEP]“ na listu manjeg rizika, te da je bio na putu da bude klasifikovan kao "osoba bez rizika".

Iz banke su sinoć poručili da se neće detaljnije oglašavati.

"Naša mogućnost da odgovorimo ograničena je našom obavezom o poštovanju poverljivosti klijenta", naveo je portparol Coutts-a.

"Odluke o zatvaranju računa ne uzimaju se olako i uzimaju u obzir niz faktora, uključujući komercijalnu održivost, razmatranja reputacije i pravne i regulatorne zahteve. Kako je klijent ranije potvrdio, u okviru šire grupe ponuđeni su alternativni bankarski aranžmani", naveli su iz banke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    19. jul 2023 | 13:23

    Nisu Srbi porobljavali i pljačkali narode po celom svetu i prodavali u roblje...po sebi sude drugima, lopov u svakome vidi lopova...

  • Mihajlo

    19. jul 2023 | 13:30

    To nas sve ceka ako se ne probudimo. Svako neslaganje sa zvanicnim narativom ce biti sankcionisano.

  • Mica

    19. jul 2023 | 13:34

    Ovi sa zapada su stvarno preterali, zar ne razmišljaju svojom glavom? Izgleda da im glave služe samo za šišanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA