Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužilaštvo traži 20 godina zatvora za Navaljnog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Navaljni služi kaznu od ukupno 11,5 godina u kaznenoj koloniji IK-6 u Melehovu, oko 235 km istočno od Moskve, zbog prevare i drugih optužbi

  • 5
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Ruski državni tužilac zatražio je danas da opozicioni političar Aleksej Navaljni bude osuđen na kaznu od 20 godina zatvora zbog formiranja ekstremističke organizacije.

"Državni tužilac je zahtevao da Navaljni bude proglašen krivim po delu 3 člana 282.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (osnivanje ekstremističke zajednice i učešće u njoj), kao i za finansiranje ekstremističkih aktivnosti, javnih poziva na ekstremističke aktivnosti i tražio je da bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina", navodi se u saopštenju suda.

Advokatica Navaljnog Olga Mihajlova rekla je da je sud doneo odluku da presudu objavi 4. avgusta ove godine, prenosi TASS.

Navaljni služi kaznu od ukupno 11,5 godina u kaznenoj koloniji IK-6 u Melehovu, oko 235 km istočno od Moskve, zbog prevare i drugih optužbi.

Njegove pristalice optužile su Moskvu da pokušava da ga slomi kako bi ućutkala njegove kritike na račun ruskog predsednika, što Kremlj negira.

Oni su takođe optužili zatvorske vlasti da nisu pružili Navaljnom odgovarajuću medicinsku pomoć i izrazili su zabrinutost za njegovo zdravlje.

Opozicioni političar je od boravka u zatvoru podneo brojne pritužbe na kaznenu koloniju, koje su sve odbijene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA