≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Haos u Berlinu: Stotine policijskih snajperista traži odbeglu lavicu, građanima savetovano da zaključaju vrata

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stanovnicima koji žive u južnim delovima grada - Klajnmahnovu, Teltovu i Štansdorfu - savetovano je da ostanu u svojim domovima i da drže zatvorena sva vrata.

  • 7
Lav, lavica Foto: Pixabay.com

Stotine policijskih snajperista s naočarima za noćno osmatranje nastavljaju očajnički lov na "Berlinsku zver", odnosno lavicu koja je viđena kako luta ulicama nemačkog grada. Mrak pada na prestravljenu prestonicu Nemačke, a javnosti je rečeno da ostane u kući.

Više 220 nemačkih policajaca opremljenih oružjem i naočarima za noćno osmatranje pretražuju berlinske ulice dok se nastavlja lov na odbeglu lavicu .

Stanovnicima koji žive u južnim delovima grada - Klajnmahnovu, Teltovu i Štansdorfu - savetovano je da ostanu u svojim domovima i da drže zatvorena sva vrata.

Policija je oko 20 časova saopštila da ulazi u "vruću fazu" potrage, sa prijavljenim viđenjem lavice u Klajnmahnovu.

Ali sat kasnije, priznali su da nisu uspeli da uhvate divlju mačku, jer su stanovnici počeli da napuštaju svoje domove, a neki su čak i pili na ulicama razgovarajući o bizarnom beguncu.

Tri žene iz obližnjeg Potsdama primećene su u Klajnmahovu kako nose flaše piva, dok su se dve odvažile na nekoliko koraka u šumu, piše nemački list "Bild".

Odbegli kućni ljubimac?

Policiju, koja veruje da je životinja odbegli kućni ljubimac, oko ponoći su upozorili građani koji su snimili nešto što je izgledalo kao divlja svinja i lav koji se jure.


"Čak su i iskusni policajci morali da zaključe da je verovatno u pitanju lavica", rekao je portparol policije za lokalni RBB.

Policija se vozi oklopnim vozilima kroz stambena područja, a iz vazduha teren pretražuju i helikopteri s opremom za termoviziju.

Gradonačelnik Klajnmahnova Mihael Grubert rekao je da svakako nije vreme za "džogiranje u šumi".

Portparol policije je bio primoran da prizna da ne zna odakle lavica na ulicama, pošto nijedan zoološki vrt ili cirkus nije prijavio nestanak životinje. Policija veruje da je verovatno u pitanju odbegli ljubimac.

Masovna operacija

Uprkos masovnoj operaciji u kojoj je učestvovalo više od 100 policajaca, kao i dronovi, helikopteri i termovizijske kamere, do četvrtka popodne nije bilo traga životinji.

Gradonačelnik Grubert je pozvao stanovnike da i dalje slušaju savete policije "da ne izlaze iz kuće ako je moguće" i da drže kućne ljubimce u zatvorenom prostoru.

Veruje se da stvorenje nije zalutalo daleko od oblasti Klajnmahnova gde je prvi put viđeno, rekao je Grubert.

U potrazi su učestvovali i lovci i veterinari, kao i službenici susedne berlinske policije.

U 17 časova, Brandenburška policija objavila je vest u kojoj se navodi da će se potraga nastaviti tokom noći ako bude potrebno.

"Operativne mere će se nastaviti sve dok se ne isključi rizik za stanovništvo", saopštila je policija.

Stanovnicima u toj oblasti savetovano je "da postupaju sa odgovarajućim oprezom i da izbegavaju susedne šume".

"Ako je lav, poješću svoju metlu"

Mišel Rogal, direktor cirkusa u susednom predgrađu Teltov, koga je policija probudila u 2 sata ujutru, rekao je da životinja možda uopšte nije lav.

"Ako je lav, poješću svoju metlu", rekao je on za list "Tagesspiegel".

Opština Klajnmahnov odlučila je da zadrži dnevne centre otvorene, ali je zamolila osoblje da ne izlazi sa decom.

Trgovci na lokalnoj pijaci su zamoljeni da ne postavljaju svoje tezge.

Kada životinja bude pronađena, verovatno će biti uspavana sredstvom za smirenje i odvedena u sklonište za životinje, rekao je gradonačelnik.

Grupe za prava životinja kritikovale su vladu jer nije zabranila praksu držanja divljih životinja kao kućnih ljubimaca.

Nije prvi put

Nije prvi put da je Nemcima rečeno da paze na divlje životinje na slobodi.

U maju su stanovnici centralnog nemačkog grada Erfurta šokirani prizorom kengura koji je skakao preko prometne ceste nakon što je pobegao sa privatnog imanja.

Godine 2019. bilo je potrebno nekoliko dana da smrtonosna kobra bude ponovo uhvaćena u zapadnom gradu Herneu, gde je stanovnicima rečeno da drže zatvorene prozore i da se drže dalje od visoke trave.

2016. godine, nemački čuvari zoološkog vrta ubili su lava nakon što je pobegao iz svog ograđenog prostora u istočnom gradu Lajpcigu, a sredstvo za smirenje nije uspelo da ga zaustavi.

(Telegraf.rs)

Video: Sve oduševio gest čuvara: Šimpanza pobegla iz zoo vrta, pa prošetala ulicama Harkova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dodaj ne driblaj

    21. jul 2023 | 09:03

    Nemci, očekujte skok struje, tako smo se i mi mlatili sa panterom

  • Pantelija

    21. jul 2023 | 07:03

    Malo sam zaboravio šta je sa našim CRNIM PANTEROM

  • Veteran

    21. jul 2023 | 08:32

    Kaže stotine snajperista na zgradama, znači da mačka ne postoji, ako njih stotine nemoz da uoče za dva dana, bacite te snajpere..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA