Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro 2.000 uginulih pingvina na obalama Urugvaja: Dve fotografije su baš potresne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Magelanovi pingvini, vrsta koja nastanjuje Južnu Ameriku, uglavnom mladi, uginuli su u Atlantskom okeanu pre nego što su ih vodene struje dovele do jugoistočnih departmana Kanelones, Maldonado i Roča

  • 0
Mrtvi pingvini Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Skoro 2.000 mrtvih pingvina pronađeno je na istočnim obalama Urugvaja u poslednjih deset dana, za sada nije poznat uzrok pomora ali se po svoj prilici ne radi o ptičjem gripu, saopštile su vlasti.

- Magelanovi pingvini, vrsta koja nastanjuje Južnu Ameriku, uglavnom mladi, uginuli su u Atlantskom okeanu pre nego što su ih vodene struje dovele do jugoistočnih departmana Kanelones, Maldonado i Roča - rekla je za Frans pres šefica odelenja za faunu u urugvajskom ministarstvu za životnu sredinu Karmen Liezagojen.

Prema njenim rečima, 90 odsto su pingvini mlađe dobi bez masnih naslaga i imaju prazne stomake. Dodala je da su urađeni testovi na ptičji grip bili negativni.

Ta vrsta pingvina koja živi na jugu Argentine migrira ka severu u potrazi za toplijim vodama tokom zime na jugu, i može da se popne do obala jugoistočne brazilske države Espirito Santo.

- Normalno je da jedan procenat ugine, ali ne toliko - rekla je Leizagojen, i podsetila da se to desilo i prošle godine u Brazilu i da ni tamo nisu bili poznati uzroci.

Ektor Kajmaris, direktor zaštićene lagune Roša, rekao je za Frans pres da je prebrojao više od 500 uginulih pingvina na deset kilometara plaže.

Aktivisti za žvotnu sredinu pripisuju smrtonost tih pingvina preteranom i ilegalnom ribarenju.

Mrtvi pingvini Foto: STRINGER / AFP / Profimedia


- Od 1990-ih i 2000-tih počeli smo da viđamo životinje kojima nedostaje hrana - rekao je Ričard Tesor iz nevladine organizacije spasavanja morske faune, i ukazao na prekomernu eksploataciju pomorskih resursa.

On smatra da je ciklon, koji se pojavio u Atlantiku i sredinom jula pogodio jugoistok Brazila, verovatno doveo do smrti najslabijih jedinki, zbog loših klimatskih uslova.

Tesore je rekao da je pored pingvina pronašao albatrose, galebe, morske kornjače i morske lavove mrtve na plažama Maldonada, istočno od glavnog grada Urugvaja, Montevidea.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA