Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedan od komandanata Vagnera progovorio o nepoznatim detaljima pobune: Ovo svet nije mogao da vidi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Plaćenik koji je učestvovao u pokušaju pobune protiv ruskog predsednika Vladimira Putina kaže da on i njegovi saborci "nisu imali pojma" šta se dešava

  • 1
Rostov na Donu, grupa Vagner, povlačenje Foto: Tanjug/AP

Za samo 24 sata, vođa grupe Vagner Jevgenij Prigožin pokrenuo je ustanak, poslavši trupe u južni grad Rostov, a zatim dalje ka Moskvi. Vagnerovi borci retko pričaju za medije, ali BBC  je razgovarao sa mlađim komandantom te plaćeničke vojske koji se našao usred ove akcije.

Gleb - što nije njegovo pravo ime - ranije je učestvovao u borbama za Bahmut u istočnoj Ukrajini. Kada je pobuna počela, on se sa svojom jedinicom odmarao u kasarni u oblasti Luganjska.

Rano ujutru 23. juna dobili su poziv da se pridruže koloni Vagnerovih boraca koji napuštaju Ukrajinu. Naređenje je stiglo od jednog od komandanata Vagnera koga Gleb ne želi da imenuje iz bezbednosnih razloga, a koji je delovao po naređenju Prigožina i Vagnerovog komandnog saveta.

"To je potpuno raspoređivanje", rečeno mu je. "Formiramo kolonu, da se iselimo."

Gleb kaže da nikome nije rečeno kuda ide kolona, ali je bio iznenađen kada je shvatio da se udaljavaju od linije fronta.

Vagnerovi borci nisu naišli na otpor, kaže on, kada su prešli rusku granicu u Rostovsku oblast.

"Nisam video nijednog graničara", priseća se on. "A saobraćajna policija nam je usput salutirala."

Bez otpora ruske vojske

Kanali blisko povezani sa Vagnerom u aplikaciji za razmenu poruka Telegram kasnije su tvrdili da su graničari na kontrolnom punktu Bugajevka odložili oružje kada su Vagnerovi borci stigli.

Ovi kanali su podelili fotografiju navodno sa mesta događaja na kojoj se vidi dvadesetak nenaoružanih pojedinaca u kamuflaži.

Dok su se približavali Rostovu na Donu, borci su dobili naređenje da opkole sve zgrade organa reda u gradu i da zauzmu vojni aerodrom. Glebovoj jedinici je rečeno da preuzme kontrolu nad regionalnim kancelarijama Federalne službe bezbednosti (FSB).

Rostov na Donu, grupa Vagner, povlačenje Foto: Tanjug/AP

Dok su se približavali zgradi činilo se da je potpuno zaključana i prazna. Podigli su dron da bi proverili da li ima znakova života.

Na kraju, posle pola sata, vrata su se otvorila i na ulicu su izašle dve osobe.

"Rekli su 'Momci, hajde da se dogovorimo'", prepričava Gleb. "Rekao sam: 'Šta ima da se dogovorimo? Ovo je naš grad'".

"Tako da smo se samo dogovorili da ćemo ostaviti jedni druge na miru. S vremena na vreme su izlazili da popuše cigaretu."

Novinari iz Rostova su izvestili o sličnoj situaciji sa mnogim vladinim zgradama u gradu i okolini. Vagnerovi borci bi prvo preleteli dronovima preko njih, a zatim ih opkolili. Niko nije smeo da izađe, ali su bili dozvoljeni kuriri za dostavu hrane.

Bez objašnjenja

Dok se sve ovo dešavalo, vođa Vagnera Prigožin bio je u štabu ruske vojske u Južnom vojnom okrugu i sastao se sa zamenikom ministra odbrane Rusije, general-potpukovnikom Junus-bekom Jevkurovim i zamenikom načelnika Generalštaba, general-potpukovnikom Vladimirom Aleksejevim.

Prigožin je zahtevao da im predaju načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua.

U isto vreme kada je Prigožin bio na sastanku, u pokretu je bila još jedna kolona Vagnerovih boraca.

Gleb potvrđuje medijske napise da je ovu kolonu vodio osnivač Vagnera Dmitrij Utkin, bivši oficir specijalaca koji se retko pojavljuje u javnosti.

Bahmut Ukrajina Vagner Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/AP

Ova kolona je bila na glavnom autoputu prema Voronježu i očigledno je išla za Moskvu, kaže on.

Dakle, da li je Gleb znao plan - šta je Prigožin nameravao ili planirao da uradi?

On psuje dok otvoreno kaže da nije imao pojma. "Saznali smo šta se dešava sa Telegrama, baš kao i vi."

Kako je dan odmicao, slike onoga što se dešavalo u Rostovu prenosile su se širom sveta. Ljudi su bili iznenađeni kada su videli lokalne stanovnike, pa čak i lokalne novinare, kako se očigledno smeše i ćaskaju sa nekim od uobičajeno rezervisanih Vagnerovih boraca koji su okupirali njihov grad.

"Bili su to bivši zatvorenici", kaže Gleb, misleći na mnoge zatvorenike ili osuđenike koji su mobilisani u Vagner prošle godine. "Niko im nije rekao, niko ne brine o njima."

Za afirmisane borce poput Gleba, koji su angažovani mnogo pre rata u Ukrajini, pravila su mnogo jasnija shvaćena.

Ko priča - bude "poništen"

On je za BBC rekao da im je još tokom proleća od višeg komandanta rečeno da će svako ko se obrati medijima biti "poništen", odnosno ubijen. Nekoliko bivših Vagnerovih boraca su rekli isto.

Uveče 24. juna, Gleba je kontaktirao jedan od njegovih pretpostavljenih i rekao mu, bez ikakvog objašnjenja, da on i njegova jedinica sada treba da se vrate u bazu u Luganjsku.

Dok su se vraćali u kasarne, pratili su vesti na Telegramu.

Jevgenij Prigožin, Yevgeny Prigozhin Foto: Tanjug/AP

Pročitali su da je protiv Prigožina podneta krivična prijava, pa odbačena, kao i da se on seli u Belorusiju.

Zatim su pročitali da borci Vagnera neće odgovarati za svoju ulogu u pobuni zbog "borbenih zasluga", kao što je rekao portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Za Gleba i njegovu jedinicu, budućnost je sada nejasna. Rečeno im je da ostanu u svojim kasarnama u Luganjsku i čekaju dalja naređenja.

Njihovi domaćini, vlasti takozvane Luganjske Narodne Republike, proruski separatistički militanti u istočnoj Ukrajini, žele da saznaju više o svojim budućim planovima i šta će se desiti sa njihovom opremom i municijom, kaže on.

Na pitanje zašto ne napusti Vagner, Gleb ima jednostavan odgovor: "Još mi nije istekao ugovor."

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Jevgenija Prigožina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pax

    24. jul 2023 | 06:20

    Aaaaa za BBC je dao intervju, nije rekao svoje ime ni ime komandanta koji mu je naredio... Hvala na merodavnim nezavisnim izvorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA