Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat u Bosni bi u odnosu na onaj u Ukrajini bio "baštenska zabava": Nikson pred smrt pisao predsedniku SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikson 1994. u pismu Klintonu "predvideo" rat u Ukrajini

  • 3
Trump Nixon Letters, Tramp Nikson pisma, Donald Trump Tramp, Richard Nixon, Ričard Nikson Foto: Tanjug/AP

Mesec dana pre nego što je preminuo 1994. godine, bivši predsednik SAD Ričard Nikson napisao je pismo tadašnjem predsedniku SAD Bilu Klintonu nudeći mu savete, posebno o Rusiji, rekavši da će, ukoliko dođe do sukoba u Ukrajini, rat u BiH izgledati kao "baštenska zabava".

Sadržaj pisma je objavila Klintonova predsednička biblioteka, a o njegovom sadržaju je za "Vol strit džurnal" govorio profesor istorije Luk Ničer.

U pismu na sedam strana od 21. marta 1994. godine, Nikson je dao jasnu procenu političke situacije u Rusiji, predviđajući precizno da će se odnosi između Moskve i Kijeva pogoršati i da će neko kao Putin doći na vlast, kazao je Ničer.

Nikson, koji je imao 81 godinu u to vreme, napisao je pismo nakon što se vratio sa dvonedeljnog puta u Rusiju i Ukrajinu, prenosi ''Njujork post''.

Bil Klinton, Boris Jeljcin i Leonid Kravčuk Američki predsednik Klinton, ruski Jeljcin i ukrajinski Leonid Kravčuk početkom 1994. posle potpisivanja trilateralne izjave u Moskvi, koja je krajem te godine kulminirala Budimpeštanskim memorandumom, kojim se Ukrajina odrekla nuklearnog oružja u korist Rusije Foto: SERGEY SUPINSKI / AFP / Profimedia

Nikson je smatrao da je opstanak političkih i ekonomskih sloboda u Rusiji "najvažnije pitanjem spoljne politike" sa kojim će se ta nacija susresti u 20. veku.

Shvatajući to, rekao je Klintonu da je, na osnovu onoga što je video u Rusiji, nova demokratija pod bivšim ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom "u opasnosti".

Nikson je u pismu predvideo da će se odnosi između Moskve i Kijeva raspasti, a situaciju u Ukrajini je nazvao "izuzetno zapaljivom".

Rekao je da će ukoliko situacija u Ukrajini izmakne kontroli, Bosna biti ''kao baštenska zabava".

Bivši predsednik je tada savetovao Klintona da ojača američko diplomatsko prisustvo u Kijevu, a apelovao je i da se razviju odnosi sa Jeljcinovim potencijalnim političkim naslednicima.

"Buš (senior) je napravio grešku jer se previše držao za (Mihaila) Gorbačova, zbog ličnog prijateljstva. Morate da izbegnete istu grešku pošto imate veoma dobre lične odnose sa Jeljcinom", napisao je Nikson u pismu Klintonu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Uznemirujući snimak: Nakon napada na Krimsiki most, vojska pomaže povređenima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pionir

    23. jul 2023 | 20:57

    Sve oni znaju unapred jer su sve. lose zakuhali na planeti jer zele vladat njome ko sto je hitler probao. Kauboji rade na foru? zavadi pa vladaj, to im je uspelo i u Yugi. CIA platila lovu da se pravi mrznja u Yugi medju narodima a pre toga uvelu sankcije na robu koju narod koristi.

  • Nikolas

    23. jul 2023 | 21:38

    STO ZNACI DA SU AMERI I NATO 3 DECENIJE PRIPREMALI RAT PROTIV RUSIJE U UKRAJINI !!!! KINA JE SLEDECA BEZ OBZIRA NA SOPSTVENE ZRTVE!!! ZA ILLUMINATE RAT JE BIG BIZNIS!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA