Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka podmornica na nuklearni pogon stigla u Južnu Koreju

Vreme čitanja: oko 1 min.

"USS Anapolis'' ušla je, u okviru neodređene operativne misije, u pomorsku bazu na južnokorejskom ostrvu Džedžu, kako bi na nju bile utovarene vojne zalihe

  • 0
Podmornica Annapolis Južna Koreja Foto: Tanjug/AP

Američka podmornica na nuklearni pogon stigla je u ponedeljak u Južnu Koreju, samo nekoliko dana nakon što je prva američka nuklearna podmornica ušla u tu zemlju u poslednje četiri decenije.

"USS Anapolis'' ušla je, u okviru neodređene operativne misije, u pomorsku bazu na južnokorejskom ostrvu Džedžu, kako bi na nju bile utovarene vojne zalihe, saopšteno je iz južnokorejske mornarice, prenosi Rojters.

''Mornarice dve zemlje planiraju da ojačaju kombinovani odbrambeni stav dolaskom USS Anapolisa i sprovedu aktivnosti razmene u znak sećanja na 70. godišnjicu osnivanja NATO-a'', navodi se u saopštenju.

USS Kentaki, američka podmornica sa balističkim projektilima, stigla je u Južnu Koreju prošlog utorka, što je bila prva poseta američke podmornice sa balističkim projektilima (SSBN) od 1980-ih i poklopila se sa pokretanjem pregovora između SAD i Južne Koreje o koordinaciji odgovora u slučaju nuklearnog rata sa Severnom Korejom.

USS Anapolis nije nuklearno naoružana, za razliku od USS Kentaki, i specijalizovana je za protivbrodsko i protivpodmorničko ratovanje, a pridružila se trilateralnim protivpodmorničkim vežbama sa Južnom Korejom i Japanom prošlog septembra u međunarodnim vodama kod Korejskog poluostrva.

Severna Koreja je lansirala dve balističke rakete u sredu, nekoliko sati nakon posete USS Kentaki, a u subotu je ponovo ispalila nekoliko krstarećih projektila, podseća Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA