Vreme čitanja: oko 2 min.

Marija traži odštetu od 800.000 evra jer joj je Igor Srbin ubio muža: Subotičanin mu presudio posle pljačke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osuđen u Italiji na doživotnu kaznu zbog zločina koje je počinio, država je pokušala da zatraži njegovo izručenje, ali Norbert Feher je i dalje u Španiji gde služi doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta zbog trostrukog ubistva u toj zemlji

  • 1
Norbert Feher, Igor Srbin Foto: Profimedia/AFP

Marija Sirica, udovica Davida Fabrija, kojeg je ubio Norbert Feher, poznatiji kao Igor Rus ili Igor Srbin, traži od države Italije odštetu od 800.000 evra.

Zahtev za obeštećenje dolazi zbog toga što, kako se navodi, država nije adekvatno primenila naloge za proterivanje koji su izdati 2010. i 2011. godine, prenosi Corriere di Bologna.

Feher, rođen u Subotici u Srbiji, ubio je Fabrija 1. aprila 2017. godine nakon pljačke kod Ferare u Italiji. Nakon ubistva skrivao se nekoliko nedelja u močvarama Ferare, gde je 8. aprila 2017. godine ubio čuvara Valerija Verija.

Nakon što je putovao kroz osam država i promenio 18 identiteta, Igor je uhapšen u Španiji 15. decembra 2017. godine.

Osuđen u Italiji na doživotnu kaznu zbog zločina koje je počinio, država je pokušala da zatraži njegovo izručenje, ali Norbert Feher je i dalje u Španiji gde služi doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta zbog trostrukog ubistva u toj zemlji.

On je proglašen krivim za ubistva troje ljudi u decembru 2017. godine u pokrajini Aragon.

Norbert Feher, Igor El Ruso Printskrin: Youtube/LaComarcaTeVe

Kriminalac sa sposobnošću da radikalno promeni izgled, prvi put je uhapšen 2007. godine zbog serije pljački između Ferare i Roviga, predstavljajući se italijanskim vlastima kao Igor Vaclavić i izbegavajući ekstradiciju. Nakon izlaska iz zatvora 2010. godine, nastavio je sa kriminalnom delatnošću.

Nakon što je opet uhapšen, suočio se sa dve naredbe o proterivanju kao opasna osoba. Odredbe nisu sprovedene jer ih ne priznaje Rusija (čiji je državljanin, iako je u stvari rođen u Srbiji).

Upravo zbog nesposobnosti države da sprovede mere proterivanja protiv Igora, udovica Davida Fabrija, Marija Sirica, traži od države odštetu.

Feher je zapravo osuđen na odštetu od oko 800.000 evra (500.000 u korist Marije Sirice i 300.000 za Franka Fabrija, Davidovog oca koji je umro 2021.), što je cifra koju realno nikada neće moći da plati. Zbog toga je pozvano Predsedništvo Saveta i ministri unutrašnjih poslova i pravde.

Prema rečima advokata Đovanija Bačelija, koji zastupa Mariju Siricu na sudu, država je "imala sedam godina, od prvog naloga za proterivanje, da osigura da Norbert Feher napusti italijansku teritoriju i nije učinila dovoljno da potvrdi njegovo pravo poreklo i njegovo prebivalište".

Dalje, Bačeli takođe traži da "odštete koje se daju porodici budu pravične, kako to zahtevaju evropski standardi, dok država obično plaća samo nekoliko hiljada evra".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA