≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekordno visoke temperature Sredozemnog i Jadranskog mora: Vrednosti dostižu i 29-30°C

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodnih dana temperatura je u Grčkoj dostigla neverovatnih 45°C

  • 1
Temperature mora Foto: Printskrin/Meteociel

Nalazimo se na sredini leta, a i vreme je odmora, pa mnogi spas od vrućina traže i na moru.

Ovogodišnje leto na Mediteranu je vrlo toplo, stabilno i vedro.

Nažalost, zbog velkih vrućina i suše, mnoge zemlje na Mediteranu bore se sa katastrofalnim šumskim požarima, a najkritičnija situacija je u Grčkoj.

Prethodnih dana temperatura je u Grčkoj dostigla neverovatnih 45°C.

I dok je kontinetalni deo Balkanskog poluostrva ovog leta i više nego često na udaru grmljavinskih oluja i nepogoda, uz veoma promenljivo vreme, u oblasti Jadrana je kao i širom Medietrana stabilno, vedro i vrlo toplo.

Tako se temmperatura vazduha u oblasti Jadrana, uključujući hrvatsko i crnogorsko primorje kreće uglavnom od 31 do 35°C, dok je temperatura mora vrlo visoka i dostiže vrednosti od 25 do 29°C, a duž crnogorskog primorja od 25 do 28°C, dok je prosek za ovo doba godine od 23 do 27°C.

Inače, za razliku od kopna kada se maksimalne vrednosti javljaju krajem jula i početkom avgusta, najviše temperature morskih površina javljaju se ugavnom krajem avgusta, zbog veće sepcifične toplote vode, pa je vodi potrebno i duže da se zagreje u odnosu na kopno, a isto tako i sporije hladi u odnosu na kopno.

Inače, ovog leta tempetratura Sredozemnog mora i okolnih mora je vrlo visoka, na pojedinim lokacijama i za 5 stepeni više od proseka, a na centralnom delu, odnosno u oblasti Sicilije dostiže i 30°C.

Iako su leta na Mediteranu vedra i sušna, ono što posebno zabranjiva je jesen, jer vrlo topla može da dovede do razoronih grmljavinskih oluja i obilnih pljuskova tokom jesenjih meseci, ali i do razvijanja Medikana, odnosno Mediteranskih uragana.

(Telegraf.rs)

Video: Jato delfina oduševilo Zaliv? Kraj ostrva Gospe od Škrpjela primećeni razigrani morski sisari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA