Vreme čitanja: oko 3 min.

U ilegalnoj laboratoriji pronađeni opasni virusi: Istraga otkrila vrh ledenog brega veoma zapetljane priče

Vreme čitanja: oko 3 min.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti testirali su supstance i otkrili najmanje 20 potencijalno infektivnih agenasa, uključujući koronavirus, HIV, hepatitis i herpes, navodi se u pismu zdravstvene i socijalne službe od 6. juna

  • 0
Vadjenje krvi, laboratorija Foto: Shutterstck

Lokalne i savezne vlasti provele su mesece istražujući skladište u okrugu Fresno u Kaliforniji, za koje sumnjaju da je dom ilegalne, nelicencirane laboratorije pune laboratorijskih miševa, medicinskog otpada i opasnih materijala, među kojima su i opasni virusi, javlja NBC.

Odeljenje za javno zdravlje okruga Fresno "procenjuje aktivnosti nelicencirane laboratorije" u Ridliju, rekao je pomoćnik direktora zdravstvenog odeljenja Džo Prado u saopštenju u četvrtak. Svi biološki agensi su uništeni do 7. jula nakon zakonskog procesa koji je sprovela agencija.

"Evaluacija je zahtevala koordinaciju i saradnju sa više saveznih i državnih agencija kako bi se odredio i klasifikovao biološki i hemijski sadržaj na licu mesta, pored procene nadležnosti u ovoj jedinstvenoj situaciji", rekao je Prado.

Prema sudskim dokumentima, gradski zvaničnici su 3. marta pregledali lokaciju u ulici 850 I zbog građevinskih prekršaja i otkrili skladištenje raznih hemikalija. Dana 16. marta, inspekcija okružnih službenika za javno zdravstvo navodno je otkrila medicinske uređaje za koje se smatra da su razvijeni na licu mesta, kao što su kovid i testovi za trudnoću.

"U pojedinim prostorijama skladišta pronađeno je nekoliko posuda sa tečnošću i razne aparature", navodi se u sudskim dokumentima. "Osoblje za javno zdravstvo okruga Fresno je takođe posmatralo uzorke krvi, tkiva i drugih telesnih tečnosti i serume; i hiljade bočica neobeležene tečnosti i sumnjivog biološkog materijala."

Stotine miševa u skladištu držano je u nehumanim uslovima, navodi se u sudskim dokumentima. Grad je preuzeo ove životinje u aprilu, eutanazirajući ih ukupno 773; pronađeno je više od 175 mrtvih.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti testirali su supstance i otkrili najmanje 20 potencijalno infektivnih agenasa, uključujući koronavirus, HIV, hepatitis i herpes, navodi se u pismu zdravstvene i socijalne službe od 6. juna.

Ilegalna laboratorija U ilegalnoj laboratoriji pronađene opasne materije Foto: Superior Court of the State of California

Istraga je otkrila da je zakupac "Prestige BioTech", kompanija registrovana u Nevadi i nelicencirana za poslovanje u Kaliforniji. Gradski zvaničnici razgovarali su sa Siukvinom Jaoom, koji je identifikovan kao predsednik kompanije, putem mejlova uključenih u sudske dokumente.

Jao je rekao zvaničnicima da je "Prestige BioTech" premestio imovinu koja pripada ugašenoj kompaniji, "Universal Meditech Inc." (UMI), u skladište u Ridliju iz Fresna nakon što je UMI propao. "Prestige Biotech" je bio poverilac UMI-ja i identifikovan je kao njegov naslednik, prema sudskim dokumentima.

Zvaničnici nisu mogli da dobiju nijednu adresu u Kaliforniji niti za jednu kompaniju osim za prethodnu lokaciju u Fresnu s koje je UMI iseljen.

"Druge adrese koje su date za identifikovane ovlašćene agente bile su ili prazne kancelarije ili adrese u Kini koje nisu mogle biti verifikovane", navodi se u sudskim dokumentima.

"Prestige BioTech" je optužen da nije ispoštovao naređenja, uključujući obezbeđivanje plana za biološko smanjenje i odlaganje materijala. Na e-poruke poslate Jaou i "Prestige BioTech"-u u kojima se traži komentar nije odgovoreno u četvrtak.

Prado je rekao NBC filijali KSEE iz Fresna da oni koji su povezani sa "Prestige BioTech"-om ne dobijaju informacije. Sudski dokumenti navode da nisu dali nikakvu licencu ili dozvolu koja dozvoljava eksperimentisanje ili drugu laboratorijsku aktivnost.

Menadžerka grada Ridlija Nikol Ziba rekla je za KSEE da su zvaničnici očistili područje od opasnih materijala, ali i dalje rade na pražnjenju skladišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA