Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukrajinci imaju još samo nekoliko nedelja da stignu do mora: Ako ne uspeju, sezona blata je pred njima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vremenske prilike, koje na bojnom polju ne praštaju, nikako nisu na ukrajinskoj strani

  • 10
Rat u Ukrajini, ukrajinski rovovi u Donbasu Tanjug/AP

Ova nedelja je bila prekretnica u ukrajinskoj kontraofanzivi, a možda i u ratu. Kako se čini, ukrajinske trupe uspele su da probiju prvu liniju ruske, snažno utvrđene odbrane na jugu i istoku zemlje, put do Krima sad je na vidiku.

Prema prognozama Roberta Klarka, direktora Jedinice za odbranu i bezbednost u Civitasu, Ukrajina sada mora iskoristiti ovaj proboj kako bi presekla kopneni most prema Krimu. Kako bi to postigla, teškim se borbama mora probiti do mora i iz ruskih ruku otrgnuti gradove Tokmak i Melitopolj.

Probijanje prve linije ruske odbrane bio je mukotrpan proces tokom kojeg su hrabri ukrajinski pirotehničari probijali put kroz jedan od najminiranijih terena na svetu. Ruska minska polja su prekrivena tenkovskim zamkama i artiljerijskom vatrom. U proseku, svaki kilometar zemlje je pokriven sa oko 1.500 protivpešadijskih i protivtenkovskih mina. Kada to očiste, stižu do prvog od tri sloja ruske mreže rovova koja se proteže nekoliko kilometara i u kojoj se nalaze neki od najboljih boraca spremnih da zaustave ukrajinski prodor.

Ukrajinski izveštaji potvrđuju da je ukrajinska 47. mehanizovana brigada upravo uspešno upravljala minskim poljima i prednjom odbranom oko sela Robotina, južno od Orihiva u Zaporoškoj oblasti.

Ako je odbrana oko Robotina poražena, onda je grad Tomak sa ruskim garnizonom na vidiku, manje od 30 kilometara. Još nekoliko odbrambenih linija nalazi se između Robotina i Tomaka, ali su one verovatno daleko manje zaštićene od onih početnih kroz koje su Ukrajinci probili.

Krimski most Foto: Tanjug/AP

I sada se kopneni most prema Krimu čini izuzetno ranjivim na nalet snažnih ukrajinskih mehaniziranih jedinca, koje će u septembru biti dodatno osnažene američkim tenkovima Abrams, smatra Klark.

Sve to izgleda obećavajuće, ali vremenske prilike, koje na bojnom polju ne praštaju, nikako nisu na ukrajinskoj strani. Sledeća faza kontraofanzive, brzo ponovno zauzimanje delova Zaporoške i Melitopoljske oblasti, znači nedelje teških borbi.

Međutim, kako prenosi britanski Telegraph, zloglasna ukrajinska "rasputica", odnosno "blatna sezona" uskoro stiže, kad obilne kiše i poplave na kraju leta pretvore tlo istočne Ukrajine u lepljivu močvaru zbog čega će se ofanzivni manevri i napadi jako usporiti.

Napoleonove trupe su naišle na takve uslove početkom 19. veka tokom napada na Rusiju, kao i Hitlerove trupe u jesen 1941. godine, što se na kraju pokazalo pogubnim za obe strane. Sada, iako na domaćem tlu, Ukrajinci će se do jeseni morati da se uhvate u koštac i s tim problemom, osim s ruskim osvajačima.

Ukrajini će ostati malo izbora osim da udvostruči svoje napore tokom surovih zimskih meseci i brzo napreduje preko smrznutog tla sa oklopnim vozilima dok se ruski vojni obveznici smrzavaju čekajući u rovovima. Do proleća, blato će se vratiti. Ali to će verovatno biti kraj faze kontraofanzive.

Ukrajina Rusija rat dron Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da će predstojeći izbori širom Zapada verovatno apsorbovati politički kapital i očekivani zamor od rata, Ukrajina će možda imati samo nekoliko kratkih, dragocenih meseci da oslobodi što je moguće više zemlje što je pre moguće. Diplomatski pritisak na Ukrajinu da prihvati neki oblik mirovnih pregovora biće još veći sledeće godine, što će koristiti prenaoružavanju Rusije i njenih kineskih pristalica koji žele da zamrznu sukob.

Ako kontrolišu Melitopolj i pristup Azovskom moru, Ukrajinci će biti u mnogo jačoj poziciji jer se sledeće godine nose sa međunarodnim pritiskom. Sada se mora osigurati da ukrajinske vojne snage imaju sve što im je potrebno – i, što je najvažnije, brzo dobiju sve što im je obećano.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak eksplozije na Krimskom mostu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. avgust 2023 | 08:44

    SVI MORAJU ZA DEMENTNOG DA IZGINU!!!

  • 534

    1. avgust 2023 | 08:30

    Čak i da jesu a nisu probili prvu liniju odbrane, čekaju ih još tri linije. Sa čime misle da ih probiju?

  • Boban

    1. avgust 2023 | 08:44

    A od Tokmaka i Melitopolja do Krimskog mosta oko 500 kilometara hahhaha, sad će oni brzo,ako je suditi po nato dvorske lude oni su rat završili odavno hahhaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA