Vreme čitanja: oko 3 min.

Tramp u kampanji troši više novca nego što dobija od donatora, a dobija mnogo više od drugih kandidata

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bivši predsednik SAD je daleko nadmašio svoje protivnike. Ali i on "sagoreva" novac

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Zajednički komitet Donalda Trampa za prikupljanje sredstava izvestio je da je prikupio 53,8 miliona dolara u prvoj polovini godine, što je cifra koja izbacuje sve njegove republikanske protivnike iz konkurencije.

Ali komitet i njegove dve podružnice - zvanična kampanja bivšeg predsednika i njegovo vođstvo "Save America" - zajedno su potrošili 57 miliona dolara u istom periodu, prema analizi koju j "Politico" uradio na osnovu podnesaka za finansiranje kampanje. Stopa potrošnje preti da stavi značajan pritisak na Trampove finansije dok se izbori spremaju.

Sve u svemu, zajednički komitet za prikupljanje sredstava potrošio je više od 17 miliona dolara u prvih šest meseci 2023. na troškove prikupljanja sredstava kao što su digitalno savetovanje, direktna pošta, imejl i iznajmljivanje lista.

Rukovodstvo "Save America", koje je takođe podnelo svoj dvogodišnji izveštaj u ponedeljak, izvestilo je da je potrošilo više od 24,4 miliona dolara u prvih šest meseci ove godine, isključujući transfere povezanim komitetima.

Daleko najveći trošak "Save America" bio je pravni konsalting, koji je iznosio više od 21 milion dolara.

Rukovodstvo je prijavilo da plaća skoro 50 različitih subjekata za pravni posao ili pravne konsaltinge, pri čemu je devet različitih firmi platilo sa najmanje sedam cifara. Grupa je takođe nadoknadila "Red Curve Solutions" - firmi Bredlija T. Krejta, njegovog dugogodišnjeg blagajnika u kampanji - otprilike 1,5 miliona dolara za pravne takse i troškove, što sugeriše da su se istražitelji fokusirali na knjige Trampove kampanje.

Čak je i "Super PAC" koji podržava Trampa potrošio preko svojih mogućnosti. "MAGA Inc." je izvestila da je prikupila 14,6 miliona dolara u prvih šest meseci 2023, ali je potrošila 25,6 miliona pored izdavanja povraćaja od 12 miliona dolara za "Save America".

Stanje Trampovih finansija delimično je zamagljeno načinom na koji njegovi komiteti međusobno premeštaju novac. Otprilike 60 odsto novca koji je zajednički komitet za prikupljanje sredstava prikupio, na primer, prebačeno je na filijale: 29,3 miliona dolara za Trampovu kampanju i 2,2 miliona dolara za "Save America". Pored toga, PAC, vođstvo "Save America", ima koristi od povrata od 12 miliona dolara od "MAGA Inc.".

Od pozamašne sume koju je prikupio Trampov zajednički komitet za prikupljanje sredstava između 1. januara i 30. juna, 23,7 dolara došlo je od donatora koji su dali manje od 200 dolara, što je daleko više nego [to je dobio bilo koji protivnik bivšeg predsednika, republikanac ili demokrata. U međuvremenu, njegova tri glavna komiteta i dalje imaju pri ruci značajan novac (nešto manje od 32 miliona dolara) zahvaljujući ogromnom prikupljanju sredstava.

Bivši predsednik je dugo bio snažan prikupljač sredstava među malim donatorima, ali mnogi kandidati i odbori širom političkog spektra su zabeležili pad donacija u "malim dolarima" do sada ove godine.

Trampova kampanja je nagoveštavala snažno prikupljanje sredstava delimično vođeno negativnim reakcijama "malih dolara" na njegove pravne probleme. Sakupio je velika sredstva za svoju optužnicu od kraja marta za poslovne optužbe vezane za isplatu bivšoj zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, te ponovo u junu kada je optužen za zadržavanje poverljivih dokumenata na njegovom imanju Mar-a-Lago.

Visoki troškovi prikupljanja sredstava bili su problem za Trampa i ranije. U prvih šest nedelja nakon pokretanja kampanje prošlog novembra, njegov zajednički odbor za prikupljanje sredstava potrošio je više na iznajmljivanje lista, tekstualne poruke i digitalno oglašavanje nego što je dobio od donatora.

(Telegraf.rs)

Video: Trampove pristalice okupirale ulice oko njegovog imanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA