≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuskim i italijanskim vojnim avionima izvršene prve evakuacije iz Nigera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evakuisano je oko 36 Italijana, 21 američki državljanin, četiri Bugara, dva Austrijanca, jedan državljanin Britanije i vojna lica iz Nigera, Mađarske, Senegala i Nigerije

  • 1
Niger evakuacija avion puč Foto: Tanjug/AP

Prvi vojni avioni kojim su nakon vojnog puča u Nigeru iz te zemlje evakuisani uglavnom evropski državljani, sleteli su rano jutros u Pariz i Rim.

Zbog rizika od eskalacije sukoba, Francuska, Italija i Španija su potvrdile da će se evakuacije sprovesti vazdušnim putem, prenosi Rojters.

Najpre je francuski avion napustio Niger u utorak uveče i sleteo je u Pariz rano jutros sa 262 putnika.

Italijanski vojni avion evakuisao je iz Nigera 87 ljudi koji su takođe rano jutros doputovali u italijansku prestonicu.

Evakuisano je oko 36 Italijana, 21 američki državljanin, četiri Bugara, dva Austrijanca, jedan državljanin Britanije i vojna lica iz Nigera, Mađarske, Senegala i Nigerije.

Vojna hunta je 26. jula zbacila demokratski izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i njegovu vladu i to je sedmi vojni puč za manje od tri godine u zemljama Zapadne i centralne Afrike. Francuska, Sjedinjene Države, Nemačka i Italija imaju vojne trupe u Nigeru, angažovane u misijama obučavanja i borbe protiv pobunjenika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • c3po

    2. avgust 2023 | 09:05

    A zašto niko ne napiše šta Niger imostale afričke države dobijaju proterivanjem zapadnih okupatora? Zašto niko ne piše da pobunjenici nisu OVK koji siluje i ubija civile nego su narod kojem je dosta bede i siromaštva a žive na metalima najplodnijoj zemlji na svetu? 90% rudnog bogatstva odlazi iz Afrike u džepove zapada. Putin im je oprostio dugove, sad mogu da oslobadjaju svoje zemlje polako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA