Vreme čitanja: oko 3 min.

Trampove pristalice javno prete da će da obese Majka Pensa: Vlasti prate porast ekstremne retorike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da situacija nije nimalo naivna najbolje dokazuje to što vlasti pomno prate porast ekstremne retorike protiv Pensa na internetu.

  • 0
Mike Pence, Majk Pens Foto: Tanjug/AP

Majk Pens postao je meta ekstremista naklonjenih Donaldu Trampu, koji traže da bivši potpredsednik SAD bude obešen zbog izdaje, piše "Rolling Stone".

Da situacija nije nimalo naivna najbolje dokazuje to što vlasti pomno prate porast ekstremne retorike protiv Majka Pensa na internetu.

Glavna objava na onlajn forumu TheDonald u sredu ujutru bila je naslovljena "J**** Majka Pensa", a jezivi pozivi na nasilje protiv bivšeg potpredsednika SAD popeli su se na vrh komentarisanih tema.

Pens igra glavnu ulogu u novoj optužnici protiv Donalda Trampa, u kojoj se navodi da mu je Tramp rekao "previše ste iskreni", nakon što je potpredsednik odbio da blokira potvrdu o predsedničkoj pobedi Džoa Bajdena.

Pens je dočekao vest o optužnici oštrom kritikom Trampa, sada rivala za predsedničku nominaciju republikanaca 2024. Pens je tvitovao da "svako ko se stavlja iznad ustava nikada ne bi trebalo da bude predsednik Sjedinjenih Država".

Optužnica specijalnog tužioca Džeka Smita takođe podseća da je Tramp, nesposoban da ubedi Pensa da postane saučesnik u njegovoj zaveri za krađu predsedničkog mesta, umesto toga pokrenuo gomilu svojih pristalica protiv njega. "Na Kapitolu", piše u sudskom dokumentu, "članovi gomile su skandirali: 'Obesite Majka Pensa!'; 'Gde je Pens? Izvedite ga!'; i 'Izdajnik Pens!'"

Ova osećanja protiv Pensa sada su oživljena na onlajn forumu koji je odigrao ključnu ulogu za zaverenike 6. januara. TheDonald je forum poput Reddita za najveće Trampove pristalice. Pojedinačni postovi, kao i komentari na njih, rastu na osnovu "lajkova" korisnika, dajući uvid u kolektivnu psihu zajednice.

Glavni komentar na Pensovom postu pozvao je na božansku odmazdu protiv "izdajice". U komentaru piše: "Neka ga bog udari zbog njegovih laži i izdaje američkog naroda." I drugi komentatori su se gomilali, maštali su o javnom pogubljenju Pensa na vešalima. "Želim da gledam kako mu prsti klate na povetarcu", napisao je korisnik BigMikesHairyDong.


"Želim da stojim pored tebe kao svedok", napisao je korisnik Totally_Passable dodajući: "Želim da povučem polugu." Ovaj korisnik je jasno stavio do znanja da ne želi da se nasilje završi sa Pensom: "Želim da mi ljudi izvučemo ove izdajnike... sa njihovih mesta vrišteći, znajući dobro šta im dolazi i zašto dolazi."

Umesto da ustuknu na poziv da se pogubi Pens, drugi korisnici su se pridružili pozivu na nasilje. "Bez dugih padova", rekao je drugi korisnik. „Humano pogubljenje ne bi trebalo da bude isključeno."

Visoki zvaničnik federalnih organa za sprovođenje zakona rekao je za "Roling stone" da je vlada spremna da odgovori na verodostojne pretnje nasiljem.

"Vidimo porast poziva na nasilje neposredno pre i posle Trampove optužnice. Većina njih je usmerena na tužioce i sudije", kaže zvaničnik. "Pratimo onlajn ćaskanje i pozive na nasilje u potrazi za konkretnim kredibilnim pretnjama."

Drugi vladin zvaničnik kaže da je više rukovodstvo Bajdenove administracije informisano o pozivima na nasilje i da će i dalje biti informisano, posebno ako se situacija pretnji promeni i dođe do daljeg porasta pretnji.

Pens nije jedina meta besa na internetu nakon nove optužnice protiv Trampa. Na internetu se otvoreno poziva na "građanski rat" i "oružanu revoluciju" kako bi osvetili Trampa, uz otvorene pretnje specijalnom tužiocu Džeku Smitu i američkom okružnom sudiji Tanji Čutkan, koji će se baviti Trampovim slučajem.

U sredu su Trampove pristalice pozvale na ubistvo članova velike porote koja je vratila najnoviju optužnicu protiv bivšeg predsednika. Na sajtu društvenih medija Gettr, korisnici su pozvali druge da kupe više oružja kako bi napali specijalne tužioce i članove porote, navodi se u izveštaju SITE Intelligence koji je poslat agencijama za sprovođenje zakona.

"Jedini način na koji ova zemlja ikada postane nešto kao što Ustav kaže da bi ova zemlja trebalo da bude", napisao je jedan ekstremistički pristalica MAGA, "je da se hiljade pacova izdajnika javno pogube".

(Telegraf.rs)

Video: Borba suzavcem i pendrecima : Sukob policije sa Trampovim pristalicama u Kapitol Hilu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA