≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojavio se snimak eksplozije ruskog broda: Ukrajinci izveli napade dronovima na Crnom moru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na snimcima se vide eksplozije, kao i tegljenje oštećenog ruskog vojnog broda

  • 4
Ruska pomorska baza Novorosijsk Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Ukrajina je pomorskim dronovima napala ključnu rusku luku i pomorsku bazu na Crnom moru, a na meti je bilo i skladište nafte u Feodosiji na Krimu, javlja "The Sun".

Na dramatičnom snimku vidi se dron koji gori pre nego što je eksplodirao u luci. Eksplozija se dogodila oko 830 kilometara od voda pod kontrolom Kijeva, iz kojih je dron verovatno lansiran.

Ruske snage su rasporedile dva ratna broda da se suprotstave napadima.

Kretanje brodova u ključnoj luci Novorosijsk - drugoj po veličini u Rusiji posle Sankt Peterburga - zaustavljeno je usred udara dronova.

Dva ruska pomorska broda - desantni brod "Olenegorskij Gornjak" i protivdiverzantski "Suvorovec" - raspoređena su da gađaju nadolazeća plovila bez posade.

Veruje se da je "Olenegorski Gornjak" pretrpeo značajnu štetu jer video snimci koji kruže Telegramom pokazuju tegljenje broda koji se, kako izgleda, nagnuo na jednu stranu.

Meštani su prijavili da su videli "jak bljesak iznad mora i eksplozije".

Napad se dogodio blizu objekata Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma, velikog međunarodnog sistema naftovoda koji isporučuje naftu iz zapadnog Kazahstana do crnomorskih terminala u Novorosijsku.


Eksplozije su prijavljene posle ponoći, kao i oko zore.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage odbile dva udara dronova u Novorosijsku.

U saopštenju se navodi: "Dva pomorska čamca bez posade pokušala su da napadnu pomorsku bazu Novorosijsk. Tokom odbijanja napada, bespilotni čamci su vizuelno otkriveni i uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskih brodova koji su čuvali spoljni nalet na mornaričku bazu."

Gradonačelnik Andrej Kravčenko je rekao: "Danas su vojne jedinice efikasno radile na zaštiti našeg grada-heroja. Naši vojnici su tehnički opremljeni svim potrebnim za obavljanje zadataka. Svi objekti za održavanje života i logistički objekti su pod pouzdanom zaštitom."

Ukrajinci su objavili i snimak na kom se navodno vidi kako njihov pomorski dron pogađa ruski vojni brod.

U međuvremenu, glasne eksplozije čule su se na Krimu gde je Ukrajina izvela noćni napad na skladište nafte u Feodosiji.

Rusi su saopštili da su se suočili sa 13 bespilotnih letelica i da su oborili deset, dok su još tri onesposobljene merama elektronskog ometanja.

Proruski izvori navode da je to "protivvazdušna odbrana koja obara neprijateljske bespilotne letelice u krimskom gradu Feodosiji".

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je: "Sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji poluostrva Krim. Deset dronova je uništeno od strane PVO na dužnosti. Još tri neprijateljske bespilotne letelice su onesposobljene elektronskim ratovanjem."

(Telegraf.rs)

Video: Uznemirujući snimak: Nakon napada na Krimsiki most, vojska pomaže povređenima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    4. avgust 2023 | 11:03

    vreme je da Rusija stavi tacku na unrajinske naciste jakim nuklearnim udarima i unistenju Zelenskog i njegove nacisticke vlade,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA