Vreme čitanja: oko 3 min.

U Ukrajini i mrtvi ubijaju: Jezivo otkriće na prvim linijama fronta

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Inženjeraca definitivno nema dovoljno, a s obzirom na intenzitet miniranja, oni će i posle rata biti jedno od glavnih zanimanja“, rekao je Oleksandr, lekar koji leči inženjerce na frontu

  • 6
Mine, inženjerac, deminiranje, razminiranje, rat u Ukrajini Foto: Ercin Erturk / AFP / Profimedia

Kada su Ukrajinci pronašli tela mrrtvih ruskih vojnika na napuštenoj poziciji, nešto u vezi leševa je izgledalo pogrešno, piše Reuters.

"Bilo ih je trojica-četvorica mrtvih. Dva momka su ležala jedan na drugom, što nam je izazvalo sumnju, jer da je došlo do eksplozije bili bi razbacani u različitim pravcima, ali evo, jedan leži na drugom", rekao je Volodimir, 47-godišnji inženjerac sa možda najopasnijim poslom u Ukrajini: čišćenje mina na frontu.

"Dobro smo uradili što ih nismo dirali, jer kada smo stigli tamo sa 'mačetom', videli smo da je ispod njih PM mina", rekao je on.

"Mače" je čelična kuka na sklapanje koju inženjerci koriste za izbacivanje zamki za mine, nazvana po kleštima koja se mogu uvući i koja izviru kao mačje kandže. PM je protivpešadijska mina iz sovjetskog doba.

"Eksplodirala je i raznela obojicu, ali smo, hvala Bogu, ostali bezbedni."

Ruske trupe su posejale mine na stotinama kilometara fronta, što je taktika koju kijevski komandanti opisuju kao glavni razlog zašto je njihova dugo očekivana letnja kontraofanziva usporila do puzanja.

Inženjerci idu prvi

Za čistače mina kao što je Volodimir, svaki dan nosi smrtonosni rizik dok pokušavaju da učine tlo bezbednim, prvo da njihovi saborci napreduju, a na kraju i da civili mogu da se vrate kućama.

"Svakodnevno izgubimo jednog inženjerca, ranjenog ili mrtvog. To je opasan posao. I bez obzira da li cela brigada napreduje ili oko 12 momaka ide na zadatak, uvek inženjerci prvi idu. Veoma je opasno", rekao je on.

Rusi "sve miniraju. Otvorite vrata, kutije i sanduke, čak i igračke", rekao je on. Čak i svoje mrtve: "Oni znaju da naše grupe za evakuaciju podižu ranjene i mrtve, ispod kojih pronalaze eksploziv. A to je za nas veoma opasno."

Mine su imale kolosalan udeo u prvom mesecu kontraofanzive pokrenute u junu, rekao je Oleksandr, anesteziolog iz 128. brigade koji leči rane na bojnom polju u poljskoj bolnici na liniji fronta.

Pošto su mine primorale komandante da uspore napredovanje, broj ranjenih koji su pristizali u njegovu bolnicu znatno se smanjio. Ali inženjerci i dalje ginu.

"Na ovom pravcu područje je jako minirano i zato se tako sporo savladava“, rekao je on.

Jedan korak može biti koban

"Imali smo slučajeve da je dovezeno pet-šest ranjenih, a za većinu se ispostavilo da su inženjerci. Dakle, toliko je gusto minirano područje da se i korak od već očišćene trase može završiti kobno."

Ukrajinske fabrike su se pripremile da naprave opremu koja će pomoći da inženjerci budu bezbedniji. Pored kuka za "mačiće", Volodimirovoj jedinici su poslate i "paukove čizme", koje svaku nogu podižu od zemlje na četiri metalne stope, tako da mina na koje eventualno nagaze neće eksplodirati direktno ispod tela inženjerca.

Izrađuje ih Igor Jefimenko u fabrici u Harkovu, na osnovu modifikovanog kanadskog prototipa. On je za Rojters rekao da je ideju izneo hitnim službama nakon što je njegov rođak izgubio nožni prst nagazivši na minu.

Oleksandr, lekar koji leči inženjerce na frontu, zna da opasnosti neće uskoro prestati.

"Inženjeraca definitivno nema dovoljno, a s obzirom na intenzitet miniranja, oni će i posle rata biti jedno od glavnih zanimanja“, rekao je on.

"Voleli bismo da se samo jednog dana probudimo kao da je to bila noćna mora, ružan san i da samo slegnemo ramenima, umijemo se hladnom vodom i da sve ostane negde iza. Ali ovo je realnost."

(Telegraf.rs)

Video: Migrant poginuo u minskom polju: Hrvatska policija satima izvlačila zalutale iz minskog polja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pionir

    5. avgust 2023 | 10:38

    Kako to, zar vam nepimazu Amerikanci koji vas uvukose u rat sa bratskom Rusiom. Jos neshvatate koliko ste naivni i glupi. Ameriku zanima samo licni interesi a ne vi i vasi narodi.

  • Boske

    5. avgust 2023 | 10:08

    Jel to senilni deda napisao scenario ili crta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA