Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojni brodovi Kine, Rusije i SAD kod Aljaske: Igra nerava oko Aleutskih ostrva

Vreme čitanja: oko 2 min.

"S obzirom na kontekst rata u Ukrajini i napetosti oko Tajvana, ovaj potez je vrlo provokativan", rekao je Brent Sadler, viši naučni saradnik u Fondaciji "Heritage"

  • 2
Razarač, Američka mornarica, USS John S. McCain Foto: Printscreen/Youtube/ U.S. Pacific Fleet

Sjedinjene Američke Države poslale su četiri razarača i avione nakon što se 11 ruskih i kineskih brodova približilo Aljasci, javlja "Wall Street Journal".

Kako se navodi, najmanje 11 ruskih i kineskih brodova približilo se Aleutskim ostrvima u severnoj američkoj državi Aljasci, navodi se u izveštaju WSJ-a. Dodaje se da brodovi nikada nisu ušli u američke teritorijalne vode i da su napustili to područje. Pratila su ih četiri američka razarača i avioni P-8 "Poseidon".

"Ovo je prvi put u istoriji", rekao je Brent Sadler, viši naučni saradnik u Fondaciji "Heritage" i penzionisani mornarički kapetan.

"S obzirom na kontekst rata u Ukrajini i napetosti oko Tajvana, ovaj potez je vrlo provokativan", dodao je on.

Severna komanda SAD potvrdila je operaciju u saopštenju za WSJ: "Vazdušne i pomorske snage pod našom komandom sprovele su operacije kako bi osigurale odbranu Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Patrola je ostala u međunarodnim vodama i nije se smatrala pretnjom."

Republikanski senatori Aljaske Den Saliven i Lisa Murkovski rekli su da su bili u "bliskom kontaktu s vođstvom iz Komande Aljaske nekoliko dana... i dobili detaljne poverljive izveštaje o stranim brodovima ... koji su prolazili američkim vodama u Aleutima".

"Ovo je oštar podsetnik na blizinu Aljaske i Kini i Rusiji, kao i suštinsku ulogu koju naša savezna država igra u nacionalnoj odbrani i teritorijalnom suverenitetu", naveli su senatori u saopštenju.

"Plan saradnje"

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je za WSJ da patrola nije usmerena na Vašington.

"Prema godišnjem planu saradnje kineske i ruskevojske, mornarički brodovi dve zemlje nedavno su obavili zajedničke pomorske patrole u relevantnim vodama u zapadnom i severnom Tihom okeanu. Ova akcija nije usmerena ni na jednu treću stranu i nema nikakve veze s trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom", rekao je portparol kineske ambasade Liu Pengju.

Ovo nije prvi put da se takav upad dogodio; prema Salivenu i Murkovskoj, slična operacija se dogodila i 2022. godine.

"Prošlog leta kineska i ruska mornarica izvele su sličnu operaciju kod obale Aljaske", rekli su senatori.

"S obzirom na to da je naš odgovor bio mlak, snažno sam ohrabrio više vojne vođe da budu spremne sa mnogo snažnijim odgovorom ako se slična zajednička kinesko-ruska pomorska operacija dogodi kod naše obale", dodaje se u saopštenju.

U septembru 2021. godine, brodovi američke obalske straže u Beringovom moru i severnom Tihom okeanu naišli su na kineske brodove oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva.

Prvi zabeleženi susret s brodovima kineske mornarice koji su plovili u međunarodnim vodama u Beringovom moru bio je 2015. godine, kada su u tom području prijavljeni amfibijski brod, brod za dopunu i tri površinska borbena broda.

(Telegraf.rs)

Video: Ratni brod u oluji! Talasi ga bacali kao igračku!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    7. avgust 2023 | 14:17

    Sve te igracke Ameri potapaju vazdusnom puskom I to starije generacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA