Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivšem policajcu skoro pet godina zatvora za učešće u ubistvu Džordža Flojda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tou Tao proglašen je krivim za saučesništvo u ubistvu iz nehata drugog stepena

  • 0
Džordž Flojd Foto: Printscreen

Bivši policajac iz Mineapolisa Tou Tao osuđen je danas na četiri godine i devet meseci zatvora zbog saučesništva u ubistvu Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom hapšenja 25. maja 2020. godine.

Tao je proglašen krivim za za saučesništvo u ubistvu iz nehata drugog stepena jer je sprečavao grupu prolaznika da priđu dok je policajac Derek Šovin devet i po minuta klečao na vratu Džordža Flojda koji je za to vreme molio za život i govorio da ne može da diše, prenosi Glas Amerike.

Flojd je prvobitno priveden zbog sumnje da je u obližnjoj prodavnici koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara, a njegovo hapšenje i smrt snimio je jedan od prolaznika.

Džordž Flojd protesti Mineapolis suđenje Foto: Tanjug/AP

Ubistvo je izazvalo proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom Sjedinjenih Američkih Država.

Šovin je 2021. godine proglašen krivim za ubistvo, nakon čega je osuđen na 22 i po godine zatvora zbog ubistva drugog stepena i još 21 godinu po federalnoj optužbi za kršenje Flojdovih prava.

Ostala dva policajca, Tomas Lejn i Aleksandar Kueng koji su držali Flojda dok mu je Šovin klečao na vratu, prošle godine su se izjasnili krivim za saučesništvo u ubistvu drugog stepena.

Lejn je osuđen na tri i po, a Kueng na tri godine zatvora. Oni su takođe proglašeni krivim za kršenje Flojdovih građanskih prava. Lejn je po toj optužbi osuđen na dve i po godine, a Kueng na tri godine zatvora.

(Telegraf.rs)

Video: Haosi u SAD, neredi širom zemlje: Pale se policijski automobili, lete suzavci i kamenice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA