≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska deca među prvima evakuisana u Južnoj Koreji: Roditelji hvale domaćine, deca imaju sve što im treba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca su se javila, svi su dobro, u odličnom su smeštaju i zaista nema nikakvih problema, kaže za Telegraf.rs Lejla Purkar, čija ćerka je evakuisana iz kampa u Južnoj Koreji

  • 2
Južna Koreja, evakuacija iz kampa Foto: Tanjug/AP

Deca iz Srbije, koja su danas evakuisana sa hiljadama drugih mališana iz izviđačkog kampa u Južnoj Koreji, su bezbedna i prebačena su u jedan kampus u Seulu, potvrđeno je Telegraf.rs.

Mladi izviđači su iz Srbije otputovali 29. jula u Južnu Koreju kako bi učestvovali na smotri čije je trajanje planirano do 12. avgusta. Međutim, kako je najavljeno da će u četvrtak tajfun pogoditi područje gde je kamp smešten, vlasti su donele odluku o evakuaciji svih učesnika, među kojima je i više od 30 naših državljana.

Kako je za naš portal rekla Lejla Purkar, starešina odreda izviđača Crne Rode iz Pančeva, čija je ćerka u Južnoj Koreji, srpska deca su evakuisana među prvima i prebačeni su u odličan smeštaj u Seulu. Oni se nalaze u kampusu jednog privatnog univerziteta.

"Deca su se javila, svi su dobro, u odličnom su smeštaju i zaista nema nikakvih problema. Devojčice su u jednom bloku, dečaci u drugom, i imaju apsolutno sve što im je potrebno", kaže naša sagovornica.

S obzirom na to da su neki svetski mediji bili objavili da su se pojedini učesnici žalili na uslove u kampu, Lejla Purkar tvrdi da u smeštaju uoči evakuacije nije bilo nikakvih problema, te da su deca bila oduševljena kampom i da su imali sve što im je neophodno.

"Sve je bilo dobro organizovano, kao i sama evakuacija. Deci su bili obezbeđeni autobusi gde su mogli da se rashlade, dobili su i šešire i suncobrane, čak i powerbank da mogu da napune mobilne telefone. Zaista nijednog trenutka nije bilo nikakve drame", kaže nam Purkar i dodaje da generalni sekretar Saveza izviđača Srbije Marko Petrović svakodnevno obaveštava roditelje kako su deca.

Ističe da je i ambasada Srbije u Seulu upoznata sa tim da su deca premeštena iz kampa, te da su u kontaktu sa našim zvaničnicima u Koreji, koji se brinu da mališani do kraja boravka u ovoj zemlji budu dobro i bezbedno, i da uživaju u manifestaciji koje nije otkazana uprkos lošim vremenskim uslovima, već će biti održana u Seulu.

Podsetimo, južnokorejske vlasti započele su masovnu evakuaciju kampa u utorak, kako bi što pre izmestili gotovo 40.000 tinejdžera iz čitavog sveta koji su došli na smotru.

Izviđačka manifestacija prvobitno je trebalo da bude održana u Saemangeumu na zapadnoj obali zemlje, a trebalo je da sadrži aktivnosti na otvorenom, kulturne performanse, radionice i druge aktivnosti uglavnom za srednjoškolce.

Nakon što je zbog najave loših vremenskih uslova doneta odluka o premeštanju izviđača, po decu je došlo više od 1.000 autobusa koji su u pratnji brojnih policijskih patrola i helikoptera premešteni u 128 smeštajnih jedinica širom zemlje.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda evakuacija iz najvećeg izviđačkog kampa na svetu: Među evakuisanima i srpska deca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    8. avgust 2023 | 15:41

    Deca se žalila a Lejli sve super! Nekako više verujem deci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA