Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovija žrtva Desantisa je - Šekspir: Romeo i Julija neprikladni za đake na Floridi

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 2
vilijam šekspir Autor: Droeshout/Wikipedia

Vilijam Šekspir je postao poslednja žrtva pokušaja guvernera Floride Rona Desantisa da iz škola ukloni knjige koje se odnose na seksualnost, piše "Raw Story".

Kako navodi taj portal, "Tampa Bay Times" izvestio je u ponedeljak da će škole u ​​okrugu Hilsboro na Floridi dozvoliti da se proučavaju samo odlomci dela Vilijama Šekspira.

Zvaničnici školskih okruga rekli su da nastava sada pokriva širi spektar knjiga i stilova pisanja – što znači da će se proučavati više pisaca i da će biti dodeljeni kraći delovi njihovog rada umesto kompletnih knjiga.

Ali portparolka Tanja Arja je rekla: "To je urađeno uzevši u obzir zakon", pozivajući se na novoprošireni Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju.

Nastavnik Džozef Kul rekao je za TBT: "Kod Šekspira ima nekih bezobrazluka. To je ono što je prodavalo karte u njegovo vreme."

Iz školskog okruga su rekli da, pošto učenici treba da čitaju više pisaca, više nisu obavezni da čitaju kompletne knjige.

"Moramo se pobrinuti da naši učenici budu pripremljeni sa dovoljno materijala tokom godine kako bi bili spremni za svoje procene", rekla je Arja.

Članica školskog odbora Džesika Von napisala je na Fejsbuku da su nastavnici tek saznali za promene, nekoliko dana pre kraja letnjeg raspusta.

"Iskreno, oseća se da je mnogo toga urađeno namerno, kako bi se izazvalo što više haosa u javnom obrazovanju, kako bi kolaps javnog obrazovanja bio brz i program privatizacije obrazovanja mogao napredovati sa manje prepreka", napisala je ona.

I Kul je rekao: "Mislim da nam se ostatak nacije - ne, svet nam se smeje. U celosti izvlačiti Šekspira jer veza između Romea i Julije na neki način eksploatiše maloletne osobe je jednostavno apsurdno."

(Telegraf.rs)

Video: Žarko Laušević: Svako vreme je dobro za istoriju i Šekspira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    8. avgust 2023 | 17:48

    Verovatno zato šta Julija nije Julije...

  • Sirogoj

    8. avgust 2023 | 17:30

    Sad ismevate Desantisa i zgražavate se nad njegovim stavovima,a kad je pre nekoliko meseci branio Đokovića,onda ste ga nazivali glasom razuma.. 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA