Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljska šalje još trupa na granicu sa Belorusijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljska je sve više zabrinuta za pograničnu oblast otkako je stotine Vagnerovih plaćenika stiglo u Belorusiju prošlog meseca na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka

  • 3
Poljska, migranti, Belorusija, granica Foto: Tanjug/AP

Poljska će poslati još 2.000 vojnika na granicu sa Belorusijom, saopštio je zamenik ministra unutrašnjih poslova te zemlje za agenciju PAP, što je duplo više trupa od onog što je tražila granična straža.

Poljska je sve više zabrinuta za pograničnu oblast otkako je stotine Vagnerovih plaćenika stiglo u Belorusiju prošlog meseca na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Belorusija je ove nedelje započela vojne vežbe u blizini granice, a Lukašenko je nekoliko puta rekao da "obuzdava Vagnerove borce koji žele da napadnu Poljsku".

Poljska je takođe zabeležila porast broja migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da pređu granicu poslednjih meseci. U protekle dve godine Poljska je optuživala Belorusiju da regrutuje migrante u siromašnim zemljama i da ih ilegalno šalje preko granice kako bi podstakla nestabilnost.

"Ovo pojačanje neće biti od 1.000, već od 2.000 vojnika. Ovu odluku doneo je Komitet za bezbednost, ovu odluku doneo je ministar odbrane Marius Blazdzak", rekao je Maciej Vasik za PAP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gasa

    9. avgust 2023 | 18:24

    Njemacki podanici.

  • Nikolas

    9. avgust 2023 | 16:49

    AMERI CE POLJSKU GURNUTI U RAT PROTIV RUSIJE I BELORUSIJE KAKO BI STRADALI SLAVENI!!!! ZBOG TOGA SU I HINKIJA DOVELI NA VLAST !!?

  • Realist

    9. avgust 2023 | 17:33

    Vagnerovco su dosli y belorusiju da je uvuku u rat a slaveni se kolju ko psi a anglosaksonci uzivaju i navijaju a y sustini briga ih za sve, putin je napravio neoprostivu gresku u ukrauni prevarili ga obavestajci njegovi korumpirani i sad umesto planiranih 7 dana rata bice 7 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA