Vreme čitanja: oko 3 min.

"Poslali su naše da nas ubiju"! Očajni ruski vojnik otkriva zastrašujuću praksu: Odavno smo otpisani

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ne znam šta da radim", rekao je vojnik. "Odavno smo otpisani, i nema izlaza iz nulte linije"

  • 11
Tenkovi Rusija Rostov Foto: Arkady Budnitsky / AFP / Profimedia

Ukrajinska vojna obaveštajna služba ove nedelje objavila je audio snimak, kako se navodi, presretnutog telefonskog poziva ruskog vojnika koji je rekao da je Moskva poslala trupe da ubiju njegovu jedinicu raspoređenu u Ukrajini.

Na audio snimku koji je u utorak objavila ukrajinska Vojno-obaveštajna administracija (GUR) na svom telegram kanalu, čovek identifikovan kao pripadnik ruske vojske navodno je rekao prijatelju da je zaglavljen u poziciji između ukrajinskih snaga i ruskih trupa koje ciljaju njegovu jedinicu.

"Samo nas dvoje smo preživeli. Ostali su mrtvi. Svi smo zamenjeni vojnicima po ugovoru, a svi u našoj četi sada su navedeni kao MIA (nestali u akciji)", rekao je vojnik, navodi se u prevodu audio zapisa koji je objavio Kijev post, a koji Njuzvik nije potvrdio.

Ruska vojska u Krimu Foto: Profimedia/EyePress News / Shutterstock Editorial

Post je takođe izvestio da bi "vojnici po ugovoru" na koje je vojnik mislio, mogli da budu takozvane barijere, jedinice zadužene za sprovođenje pravila vojnog ponašanja. Barijerne jedinice, poznate i kao "jedinice za blokiranje", navodno su korišćene u Ukrajini za pogubljenje ruskih vojnika koji su pobegli iz bitke.

Na audio snimku koji je objavio GUR, prijatelj je pitao vojnika o zajedničkom poznaniku iz jedinice. Vojnik je odgovorio da ta osoba "leži na zemlji, u vreći".

"Ne znam šta da radim", rekao je vojnik. "Odavno smo otpisani, i nema izlaza iz nulte linije."

Vojnik je potom objasnio svom prijatelju da su ugovorne trupe poslate na njegovu lokaciju iz zatvora u ukrajinskom regionu Lugansk koji je pod ruskom upravom. On je dodao da više nije bilo moguće vratiti se u vojni štab kako bi objasnio šta se dešava i dodao da nije siguran ni gde bi mogao da ode zbog mina u toj oblasti.

Rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

"Pa šta, ubiće te ako se vratiš?", reče prijatelj. "Da, pucaju na nas", odgovorio je vojnik.

Prijatelj je potom upitao da li su vojnici po ugovoru Rusi.

"Da, oni su na našoj strani, iz zatvora u Lugansku. Oko 30 njih nas napada", odgovorio je vojnik, piše Kijev post.

"Sva papirologija je sređena, mi smo zvanično MIA, samo tako."

Rat u Ukrajini, ukrajinski rovovi u Donbasu Tanjug/AP

U postu je navedeno da je prijatelj ostao u neverici i upitao zašto je drugoj grupi vojnika naređeno da ubije njegovu jedinicu.

"Rešavaju nas se, poništavaju nas", rekao je vojnik, što je, ističe Post, prvi termin za "disciplinsko pogubljenje".

"Uglavnom, žele nas zameniti, pa su doveli momke po ugovoru. Sada nas čiste, a svi potrebni dokumenti su pripremljeni", dodao je vojnik.

Newsweek je kontaktirao rusko Ministarstvo obrane za komentar.

Prisutnost ruskih "trupa barijere" u Ukrajini dokumentovano je od strane britanskog Ministarstva obrane (MoD) prošlog novembra.

"Zbog niskog morala i nevoljnosti za borbu, ruske su snage verovatno počele raspoređivati ‘trupu barijera‘ ili ‘jedinice za blokiranje‘", napisalo je tada Ministarstvo obrane. "Ove trupe prete da će pucati na vlastite vojnike koji se povlače, a ruske su ih snage koristile u prethodnim sukobima."

Ruska vojska, Herson Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je ranije objavila dokaze da ruski vojnici priznaju da njihova vojska ubija saborce koji se povlače. U junu je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila intervjue s dvojicom ruskih ratnih zarobljenika koji su opisali takve postupke.

Tokom razgovora s istražiteljima SBU-a, jedan od neimenovanih vojnika rekao je da je dobio naređenje da otvori vatru na dezertere u Ukrajini.

"Stajao sam na drugoj liniji i nisam dozvolio snagama 'Z-napada' da se povuku. Naređenje je bilo da pucaju i ubiju ih u slučaju da se povuku", rekao je Rus, navodi se u prevodu ukrajinske državne novinske agencije Ukrinform.

Takođe u junu, ukrajinska novinska agencija UNIAN izvestila je o snimku bespilotne letelice na kojem se vidi kako tri ruska vojnika otvaraju vatru na najmanje sedam njihovih saborca koji se povlače. Njuzvik nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost snimka dronom.

(Telegraf.rs)

Video: Napad na Krimski most: Internetom kruže dramatični snimci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oki65

    10. avgust 2023 | 06:32

    Da nije tužno bilo bi smešno. Rusi kažeš?? A ukrajinci to uhvatili i snimili!!! Pa ko još veruje u njihove nacističke i satanisticke laži

  • nibrS

    10. avgust 2023 | 08:25

    Ma, važno da ukronacisti napreduju na frontu pa makar samo u vlastitim medijima...

  • hrvoje

    10. avgust 2023 | 00:12

    Koja nacisticka propaganda,ucio ih Gebels.Ucenici prestigli ucipelja....bravo za naciste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA