≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Devojčica umrla zbog monstruozne tradicije: Imala je samo 16 godina, a počinila je ovaj "greh"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njena smrt je prvi prijavljeni smrtni slučaj od čhaupadija od 2019. godine

  • 1
Nepal Ilustracija: Pixabay

Šesnaestogodišnja devojčica iz Nepala umrla je od posledica ilegalne prakse čhaupadi, prema kojoj su žene sa menstruacijom prisiljene da borave u kolibama izvan svojih domova.

Pretpostavlja se da je Anita Čand iz okruga Baitadi, na zapadu te zemlje, umrla u sredu od ujeda zmije dok je spavala. Njena smrt je prvi prijavljeni smrtni slučaj od čhaupadija od 2019. godine, a aktivisti strahuju da je napredak u eliminaciji te prakse narušen, piše "The Guardian".

Čhaupadi se zasniva na vekovima starom verovanju da su žene i devojke nečiste i nedodirljive tokom menstruacije. Nije im dozvoljeno da obavljaju niz aktivnosti, a u nekim slučajevima se proteruju u "periodične kolibe" dok im traje menstruacija. Praksa, koja ima veze s hinduizmom, duboko je ukorenjena u zapadnom Nepalu.

Zabranjen 2005. godine, čhaupadi je kažnjiv sa do tri meseca zatvora i novčanom kaznom od 3.000 nepalskih rupija. Policija okruga Baitadi saopštila je da istražuje Anitinu smrt. Njena porodica je poricala da je imala menstruaciju kada je umrla.

"Radimo na okončanju ove prakse, ali još imamo mnogo posla", rekao je Bina Bata, potpredsednik ruralne opštine Pančešwar u Baitadiju.

Rada Paudel, osnivačica Globalne južne koalicije za dostojanstvenu menstruaciju, rekla je da vlada u Nepalu treba da uradi više od distribucije besplatnih higijenskih uložaka učenicama, usluge uvedene 2019. godine.

"Postoji zakon koji kriminalizuje proterivanje žena tokom perioda menstruacije, a takođe postoje i politike o tome, ali ih sama vlada ne sprovodi."

(Telegraf.rs)

Video: Zakače kombi za žicu i "teeraj Miško" preko provalije: Šta će im most kada imaju zip lajn

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    11. avgust 2023 | 17:27

    Šta je jedna žena naspram očuvanja tradicije. Dižete frku oko svega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA