Vreme čitanja: oko 2 min.

Šok u ukrajinskoj vojsci u najgorem trenutku: Zelenski otpustio sve regionalne šefove za regrutovanje vojske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smenjene zvaničnike će zameniti vojnici koji su bili na prvoj liniji fronta ili su povređeni u borbi

  • 7
Volodimir Zelenski intervju Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da je otpustio sve regionalne šefove za regrutovanje vojske zbog izveštaja o korupciji.

Otpuštene zvaničnike zameniće vojnici koji su bili na prvim linijama fronta ili su povređeni u borbi, jer im se "može poveriti ovaj sistem regrutacije“, rekao je Zelenski.

- Ovim sistemom treba da upravljaju ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto su cinizam i mito u ratnim vremenima veleizdaja, dodao je ukrajinski predsednik u vreme kada je Ukrajina ukorenjena u borbi protiv ruske ofanzive na severoistoku, istovremeno pokušavajući da povrati teritoriju koju su zauzele moskovske snage na jugu i istoku zemlje.

Ukrajinski predsednik održao je sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost i odbranu kako bi razgovarao o optužbama za korupciju u koje su umešani vojni zvaničnici. Protiv šefa odeljenja za regrutaciju već se vodi 112 krivičnih postupaka, rekao je on.

Volodimir Zelenski, godišnjica rata u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Zelenski je rekao da su mnogi zvaničnici u nekoliko departmana i ukrajinskih regiona bili uključeni u nezakonite aktivnosti, uključujući nezakonito bogaćenje.

- Neki su uzeli gotovinu, neki kriptovalute. To je jedina razlika, rekao je. - Cinizam je svuda isti.

Zelenski je rekao da će vrhovni general Ukrajine Valerij Zalužni preduzeti neophodne poteze, a Služba bezbednosti Ukrajine će proveriti sve kandidate.

U januaru su Ukrajinu potresla dva velika korupcionaška skandala usredsređena na državne nabavke vojnih ketering usluga i električnih generatora. Umesto da sumnjive poslove gurne pod tepih, Zelenski je pokrenuo veliko razotkrivanje u pokušaju da pokaže saveznicima u SAD i EU da Ukrajina pravi raskid sa prošlošću.

Zelenski je u junu naredio Zalužnom da otpusti šefa regrutnog centra u Odesi, nakon što je "Ukrajinska pravda" otkrila da on poseduje nekretnine vredne milione dolara u Španiji. Zelenski je takođe naredio stvaranje komisije koja će raditi sa policijom i Nacionalnom agencijom za sprečavanje korupcije kako bi proverila sve vojne komesare u Ukrajini.

Zapadni saveznici Kijeva uložili su milijarde dolara u vojnu podršku Ukrajini otkako je Vladimir Putin započeo invaziju u februaru 2022. godine, piše Politiko.

(Telegraf.rs)

Video: Zelenski upozorio Ukrajince: Ne nasedajte na provokacije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    13. avgust 2023 | 20:53

    Pa što se on neaktivira i u prve redove.....

  • Zvele

    13. avgust 2023 | 21:48

    Ukrajina broj jedan u Evropi po mitu i korupciji ....

  • Čika Velja

    13. avgust 2023 | 21:28

    Nestalo mesa za front,pa angažuju nove nakupce za nabavu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA