Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija upozorila svoje državljane koji putuju u Švedsku na moguće napade

Vreme čitanja: oko 1 min.

I dalje postoji velika verovatnoća da će teroristi pokušati da izvrše napade u Švedskoj

  • 0
Švedska protest kuran Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija upozorila je danas svoje državljane koji putuju u Švedsku na moguće terorističke napade nakon paljenja Kurana na protestima u Stokholmu.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su švedske vlasti uspešno sprečile neke od planiranih napada, ali je upozorilo da i dalje postoji velika verovatnoća da će teroristi pokušati da izvrše napade u Švedskoj na mesta koja posećuju stranci.

U saopštenju se navodi izjava švedskog savetnika za nacionalnu bezbednost Henrika Landerholma, koji je rekao da je Švedska izložena povećanim bezbednosnim pretnjama nakon paljenja Kurana, preneo je Rojters.

Landerholm je istakao da je proceni povećanog rizika doprineo upad u švedsku ambasadu u Iraku 19. jula, pokušaj napada na švedsku ambasadu u Libanu 9. avgusta, kao i pucanje na zaposlenog Šveđanina u konzulatu u Turskoj 1. avgusta.

Spaljivanje Kurana u Švedskoj dozvoljeno je na osnovu slobode izražavanja, ali muslimani spaljivanje islamske svete knjige vide kao bogohuljenje.

Vlada SAD je takođe upozorila svoje državljane koji putuju u Švedsku na moguće terorističke napade u toj zemlji.

(Telegraf.rs)

Video: Danski ekstremni desničari spalili Kuran

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA