Vreme čitanja: oko 1 min.

U Poljskoj održana najveća vojna parada od vremena Hladnog rata

Vreme čitanja: oko 1 min.

U paradi održanoj u Varšavi učestvovalo je 200 komada vojne opreme kao i 92 aviona.

  • 12
Poljska, vojna parada Foto: Tanjug/AP

U Poljskoj je danas održana najveća vojna parada od vremena Hladnog rata u kojoj je učestvovalo 2.000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO.

Kako navodi Rojters, napad Rusije na Ukrajinu učinio je da jačanje oružanih snaga za poljsku vladajuću Partiju prava i pravde bude prioritet, posebno u jeku predizborne kampanje uoči izbora zakazanih za oktobar.

Ova stranka, koja je na vlasti od 2015. godine, obećala je da će za odbranu izdvojiti oko četiri procenta BDP-a ove godine.

U paradi održanoj u Varšavi učestvovalo je 200 komada vojne opreme kao i 92 aviona.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je da je današnji dan savršena prilika da Poljska pokaže svoju snagu, kao i to da je izgradila moćne oružane snage koje će efikasno i bez oklevanja braniti granice, prenela je agencija Rojters.

Među prikazanim naoružanjem bili su tenkovi Abrams kupljeni od SAD, zatim južnokorejski tenkovi K2, samohodne haubice K9, helikopteri Blek Hok i lovci F-16 i FA-50, kao i raketni sistemi HIMARS i Patriot, i borbena vozila Borsuk poljske proizvodnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Grad u kome odjekuju krici: Snimio je dronom pustoš koja razara dušu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. avgust 2023 | 17:05

    AMERI CE I POLJAKE PARANOICNE RUSOFOBE GURNUTI U RAT PROTIV RUSIJE I BELORUSIJE DA KIDISU SLAVENI NA SLAVENE !!! HINKIJA SU DOVELI NA VLAST ZLATNIM DOLARIMA DABI STRADALI SLAVENI ,JEVREJI I NEMCI!!!

  • Boža zemunac

    15. avgust 2023 | 16:47

    Ne vidim, povodom čega je održana vojna parada. Možda su mislili da ovim činom uplaše Rusiju i Putina. Ha ha ha ha ha ha ha. Slatko sam se nasmejao.

  • Krusko Medo

    15. avgust 2023 | 16:59

    Uufff što ste opasni Rusima se gaće tresu od straha,pa bar 10 puta više tehnike su polupali ukro nacistima nego što vi pokazašte na pišljivoj vam paradi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA