Vreme čitanja: oko 2 min.

NATO i Rusija imaju ideju koja se Ukrajini ne sviđa: Evo šta je potrebno da Kijev uđe u Alijansu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mislim da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne dela teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u", rekao je šef kancelarije generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, Sijan Džensen

  • 12
Rusija, Ukrajina, Amerika, mapa Foto: Shutterstock

Ukrajina bi mogla da uđe u NATO u zamenu za ustupanje dela teritorije Rusiji, izjavio je danas šef kancelarije generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, Sijan Džensen. Njegova izjava izazvala je reakcije iz Moskve, ali i iz Kijeva.

"Mislim da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne dela teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u", rekao je Džensen, a prenosi RIA novosti.

On je naglasio da sada postoje značajni pomaci u pitanju budućeg članstva Ukrajine u Alijansi i da bi ustupanje pojedinih područja Rusiji moglo da postane jedan od mogućih kompromisa.

Džensen je naveo da je unutar NATO već pokrenuto pitanje prenosa teritorija, a prema njegovim rečima, svi su zainteresovani da se sukob u istočnoj Evropi ne ponovi.

Ukrajina nije dobila poziv za članstvo u Alijansi nakon velikog samita NATO-a u Viljnusu sredinom jula, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da će to pitanje izgubiti na aktuelnosti ako Kijev ne pobedi u sukobu sa Moskvom.

Zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini, ali bezbednosne obaveze koje se u njoj pominju ne predviđaju konkretne rokove za sprovođenje.

Džensenevu izjavu prokomentarisao je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. On je rekao da će Ukrajina, ukoliko pristane da se odrekne spornih teritorija zarad ulaska u NATO, morati da se odrekne čak i Kijeva.

"Zašto je ta ideja zanimljiva? U pitanju je samo da su sve njihove teritorije veoma sporne. Da bi ušle u blok NATO, kijevske vlasti bi morale da se odreknu čak i samog Kijeva, prestonice Drevne Rusije", napisao na Medvedev na Telegram kanalu.

"Ukrajinske vlasti bi tada morale da premeste prestonicu u Lavov. Ako se, naravno, Poljaci slože", naveo je on.

Naravno, povodom Džensenove izjave oglasio se i ukrajinska strana.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina neće trgovati svojim teritorijama za članstvo u NATO-u.

"Trgovati teritorijom za NATO kišobran? To je smešno. To znači namerno biranje poraza demokratije, podsticanje globalnog zločinca, očuvanje ruskog režima, uništavanje međunarodnog prava i prenošenje rata na druge generacije", napisao je Podoljak na društvenoj mreži X (Tviter).

On je dodao da pokušaji očuvanja svetskog poretka i Putinov trijumf neće doneti mir svetu, već novi rat.

"Očigledno, ako Putin ne doživi potpuni poraz, politički režim u Rusiji se ne promeni, a ratni zločinci ne budu kažnjeni, rat će se definitivno vratiti sa ruskim apetitom za još. Pokušaji očuvanja svetskog poretka i uspostavljanja 'lošeg mira' kroz Putinov trijumf, neće doneti mir svetu, ali će doneti i sramotu i rat", naveo je savetnik ukrajinskog predsednika.

On je dodao da se ovo odnosi na bilo koji format nove "podele Evrope", uključujući i pod okriljem NATO-a.

"Zašto onda predlagati scenario zamrzavanja, koji toliko želi Rusija, umesto da se ubrza snabdevanje oružjem? Ubice ne treba ohrabrivati užasnim popustljivostima", zaključio je Podoljak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Grad u kome odjekuju krici: Snimio je dronom pustoš koja razara dušu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    15. avgust 2023 | 21:39

    Sličan uslov ko i za Srbiju, samo za članstvo u EU - predajte deo teritorije i bićete članica. Primiće Ukrajinu u alijansu, tačnije ono što od nje bude ostalo i kad ne bude postojala opasnost od novih ruskih napada. Nije NATO lud da ratuje s državom koja ima šansi da ih porazi. Oni ratuju samo sa malim i slabim državama kao što je Srbija.

  • Nikolas

    16. avgust 2023 | 07:56

    RUSIJI NETREBA CELA UKRAJINA VEC UKRAJINA KOJA JE NEUTRALNA !!! NATO MORA DA PREKINE DOVLACENJE NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA NA RUSKE GRANICE I TEK CE ONDA BITI MIRA!!! NATO NEMOZE VLADATI SVETOM!!! NATO MORA I DA PREKINE OKUPACIJU SRBIJE I GENOCID NAS SRBIMA!!!

  • rocco

    15. avgust 2023 | 21:32

    Rusiji cela ukrajna i pola evrope

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA