Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi snimak napada na Krimski most: Ukrajinci po prvi put preuzeli odgovornost, pa najavili nove akcije

Vreme čitanja: oko 2 min.

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila

  • 9
Krimski most Foto: Tanjug/AP

Sigurnosne službe Ukrajine pustile su da u javnost stigne snimak, na kojem se vidi trenutak kada su u julu koristili eksperimentalni dron za napad na ruski most prema Krimu.

Puštajući snimak, koji su dali CNN-u, ovo je prvi put da je SBU otvoreno preuzeo odgovornost za operaciju.

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila.

Bio je to drugi napad na vitalni prelaz i koji je pokazao koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluostrvom.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišćeni dron, nazvan "Sea Baby", rezultat višemesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije.

"Pomorski dronovi jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine", rekao je on i dodao da nijedna privatna kompanija nije uključena.

"Pomoću ovih dronova nedavno smo uspešno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanker", rekao je Maljuk.

Šef SBU najavio je i "nove projekte".

"Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maljuk.


Rekao je i da je napad dronovima u julu bio rezultat višemesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizpapom.

"U završnoj fazi priprema nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani. Bili smo potpuno koncentrisani na operaciju. Poslednji dani bili su prilično nervozni. Kad je došlo do eksplozije, bili smo tako srećni i počeli smo da čestitamo jedni drugima. Ovo je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobedu koja će sigurno uskoro doći", kaže šef SBU-a.

Maljuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihovog iskustva.

"Oni ne učestvuju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima", zaključio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole Srba

    16. avgust 2023 | 09:28

    Nadam se da će Ukri uskoro shvatiti da im na taj način neće ruže cvetati.

  • Ilić Bojan

    16. avgust 2023 | 09:22

    "Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maljuk." Nemoj posle da bude " NATO HELP"...... 😊

  • Simke

    16. avgust 2023 | 09:16

    Ma vi ste super sila,samo skupo će da vas košta to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA