Vreme čitanja: oko 3 min.

Pet meseci od Luizine (12) smrti istraga "tapka u mestu": Šta se dešava sa devojčicama koje su je ubile?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Luizu (12) izbole su nožem 32 puta njene drugarice, koje su je zatim ostavile da iskrvari

  • 1
Devojčica Luiza F ubistvo Nemačka Frojdenburg Freudenberg Foto-montaža: Tanjug/AP, Police District Service Freudenberg

Svirep zločin nad dvanaestogodišnjom Luizom F. iz Frojdenberga šokirao je pre pet meseci celu Nemačku. Dve devojčice, starosti 12 i 13 godina, priznale su da su nožem izbole svoju drugaricu i ostavile je da iskrvari u šumi.

Pet meseci nakon nasilne smrti dvanaestogodišnjakinje, policijska istraga je pri kraju. Nemačko tužilaštvo je saopštilo da postupak još nije obustavljen, ali da se to može očekivati u bliskoj budućnosti.

S obzirom na to da devojčice još nisu punoletne, ne podležu krivičnoj odgovornosti, a samim tim neće biti ni suđenja ni presude.

Šta se dešava sa devojčicama koje su ubile Luizu?

O dve tinejdžerke trenutno brine Zavod za zaštitu mladih.

"Osumnjičene devojčice su i dalje u ustanovi", rekla je portparolka okruga Zigen-Vitgenštajn.

Pošto devojčice moraju da se obrazuju, pohađaju nastavu, ali trenutno ne idu u redovnu školu.

Sveštenik Tomas Ijevski u kontaktu je sa Luizinom porodicom nakon zločina. On je za Siegener Zeitung otkrio kako se stanovnici Frojdenberga ponašaju prema porodicama počinilaca.

"Nema mržnje. Komšiluk i seoska zajednica ih neće napustiti i neće ih odbaciti", rekao je on.

Rasprave o krivičnoj odgovornosti

Luizina smrt je nastupila u vreme kada je statistika pokazivala neuobičajeno nagli porast nasilnih zločina među mladima i decom. Policija u Severnoj Rajni-Vestfaliji je 2022. godine vodila istragu protiv skoro 21.000 osumnjičene dece mlađe od 14 godina, što je povećanje od 41,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zločin koji se dogodio u Frojdenbergu doveo je do diskusije u Nemačkoj o tome da li je još uvek prikladno da počinioci mlađi od 14 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Premijer pokrajne Severne Vestfalije Hendrik Vust obećao je da će se njegova vlada fokusirati na ovu temu.

"Naša odgovornost kao društva je da naša deca mogu da odrastaju u bezbednom okruženju. Moramo da ih naučimo da mirno rešavaju sukobe" rekao je on

Zakon štiti počinioce koji ne podležu krivičnoj odgovornosti. Uprkos žučnoj raspravi, psiholozi i socijalni radnici se i dalje protive snižavanju starosne granice.

Kriminolog i advokat za krivična dela Ralf Kolbel je u intervjuu za MDR rekao da pomeranje granice ne dolazi u obzir.

Podsetimo, Luizu (12) izbole su nožem 32 puta njene drugarice, koje su je zatim ostavile da iskrvari. Nezvanično svađa između drugarica izbila je zbog videa na TikToku, a nož kojim je Luiza izbodena nikada nije nađen.

Nemački Bild je ranije preneo da je Luiza navodno prvo maltretirana, a zatim izbodena nožem i ostavljena da iskrvari sama u šumi. Nije poznato zašto je pristala da se sastane sa drugaricom jer je navodno pre toga prvo trpela nasilje.

Zbog velikog broja uboda i stepena povreda na devojčicinom telu tužioci govore i u trakozvanom "preteranom ubistvu".

Nezvanično Luizina najbolja drugarica (13) je nagovorila mlađu devojčicu da ubije Luizu. Iako još uvek nije saopšteno, sumnja se da je motiv ubistva osveta.

Komšije su navodno videle kako devojčice zajedno odlaze u šumu.

Nakon napada dve osumnjičene devojčice su se vratile u kuću Luizine najbolje drugarice. Otac mlađe devojčice koja je osumnjičena za ubistvo rekao je da je on ubrzo došao po njegovu ćerku, piše Bild.

Nešto kasnije Luizina najbolja drugarica je pozvala Luizine roditelje i rekla im da je ona oko pola šest pešaka krenula kući, da su se dogovorile da će je pozvati kada dođe kući i da ih je pozvala jer se jako zabrinula.

Ona je rekla da je nekoliko puta telefonom pozvala Luizu, ali da joj se ona nije javila.

Kada su roditelji u 19.45 prijavili nestanak devojčice policiji su njene drugarice su bile sumnjive zbog kontradiktornih izjava koje su dale.

Nakon što je njeno telo pronađeno na nasipu, njeni prijatelji su sutradan ponovo pozvani na razgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    18. avgust 2023 | 12:31

    Divna djeca danasnja! Ali nemojte ih tuci, batina nije iz raja izasla. Rađajte zlotvore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA