Vreme čitanja: oko 1 min.

Burkina Faso i Mali rasporedili ratne avione u Nigeru u znak solidarnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojna hunta je 28. jula proglasila generala Abdurahmana Tianija za šefa države

  • 2
Vojni udar, Niger, državni udar, puč, pučisti Foto: Tanjug/AP

Burkina Faso i Mali rasporedili su ratne avione u Nigeru, u znak solidarnosti sa zemljom u kojoj je prošlog meseca izveden vojni puč i da pomognu u odbijanju eventualne agresije, javio je nigerski TV kanal RTN. Kako se navodi, Burkina Faso i Mali na taj način sprovode svoje obaveze navedene u zajedničkom saopštenju o solidarnosti sa Nigerom.

Komesar Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musa izjavio je u petak da je određen tačan datum početka vojne intervencije snaga zemalja članica ECOWAS-a u Nigeru, iako neće biti javno objavljen.

Musa je rekao da bi ECOWAS mogao danas da pošalje misiju u Niger na razgovore sa pobunjenicima, preneo je TASS. Vlade Burkine Faso i Malija izrazile su 31. jula solidarnost sa narodom Nigera, upozoravajući da će obe zemlje svaku eventualnu vojnu intervenciju u Nigeru smatrati kao objavu rata i njima. Vojna hunta u Nigeru objavila je 26. jula da je smenjen izabrani predsednik Mohamed Bazum, zatvorene državne granice, uveden policijski čas i suspendovan Ustav, kao i da su zabranjene političke partije.

Vojna hunta je 28. jula proglasila generala Abdurahmana Tianija za šefa države. ECOWAS je osudio puč i dao pobunjenicima nedelju dana da obnove ustavni poredak, zapretivši da će, u suprotnom, preduzeti mere, ukjučujući vojnu intervenciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    19. avgust 2023 | 09:57

    Ajmo miroljubivi Francuzi koji otimate i pljackete države koje ste pod kolonijama bez pardona likvidirali stanovništvo a da budemo blagi vršili genocid jednostavno. Svemu dođe kraj kad tad. Mi to najbolje znamo i osetili smo na svojoj koži kroz istoriju nebrojano puta.

  • Nikolas

    19. avgust 2023 | 09:54

    AFRIKA SE OSLOBADJA ROBOVLASNISTVA ZAPADNIH ZEMALJA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA