Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenski objavio: Dobićemo 42 aviona F-16, to je tek početak

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mark Rut i ja smo postigli dogovor o broju aviona F-16 koji će biti prebačeni Ukrajini nakon što naši piloti i inženjeri dovrše obuku. 42 aviona. A to je tek početak"

  • 38
Zelenski i Rut Foto: Twitter

Holandski premijer Mark Rut izjavio je da će Holandija i Danska isporučiti neodređeni broj borbenih aviona F-16 Ukrajini čim se ispune uslovi za transfer.

Ovo obećanje, dato tokom poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Holandiji, prvo je stvarno obećanje o isporuci F-16 za ukrajinske oružane snage. Dolazi nekoliko dana nakon što je SAD odobrio moguću isporuku borbenih aviona od strane Holandije i Danske.

"42 aviona. A to je tek početak"

Iako Holandija nije objavila koliko će poslati F-16 aviona Ukrajincima, to je na Twitteru napravio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Mark Rut i ja smo postigli dogovor o broju aviona F-16 koji će biti prebačeni Ukrajini nakon što naši piloti i inženjeri dovrše obuku. 42 aviona. A to je tek početak", napisao je Zelenski.

Ukrajina već dugo lobira

Od početka rata, Ukrajina je intenzivno lobirala u međunarodnoj zajednici kako bi dobila ove avione, a konačno je prevladala američku neodlučnost u maju, kada je predsjednik Džo Bajden podržao programe obuke za ukrajinske pilote na F-16. Tada se nadalo da će obuka početi "u narednim nedeljama".

F-16 Fighting Falcon je laki borbeni avion koji je prvobitno dizajniran 1970-ih. Prvi put je uveden u službu 1979. godine i intenzivno ga je koristilo američko ratno vazduhoplovstvo u oba rata u Iraku i u Afganistanu. Ukrajina trenutno upravlja malim vazdušnim snagama temeljenim na sovjetskim avionima, ali nisu dorasli ruskim ekvivalentima.

(Telegraf.rs, Index.hr)

Video: Sunak zagrlio Zelenskog čim je izašao iz helikoptera, uporedio ga sa Čerčilom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    20. avgust 2023 | 16:06

    Toliko mu naroda poginulo a on udara selfije sa smeškom.........

  • anex

    20. avgust 2023 | 16:15

    Lepo se smejes sobzirom da si u ratu

  • 😂😂😂

    20. avgust 2023 | 16:08

    Blago Rusima vežbaće obaranje u realnim uslovima svim sredstvima PVO čim uzlete.Ameri neće više imati kome da prodaju taj raspad od aviona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA