≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stefanov otac slomljen nakon tragedije u banji: "Vukao sam ga za rukice, ali nisam mogao da ga iščupam"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stefan su prvo usisane noge, a potom ga je pumpa povukla sve do grudi. Njegov otac je odmah uskočio u bazen kad je shvatio šta se dogodilo, ali sina nije mogao da iščupa

  • 2
Terme di Sabina, banja kod Rima, tragedija na bazenu Printskrin: Instant Street view, Shutterstock

"Voda je bila mutna, ništa nisam mogao da vidim. Vukao sam ga za rukice, ali nisam mogao da ga iščupam..." Ovim rečima opisuje tragediju Anton Bakanev, otac osmogodišnjeg Stefana koji se prošle nedelje udavio u bazenu u banji nadomak Rima, kada je usisan u odvod bazena.

Tragedija se dogodila u četvrtak oko 18 časova u banji Kretone. Stefan je sa sestricom i roditeljima bio na bazenu, kada je devojčica sa suzama u očima došla do oca i rekla: "Tata, Stefan je nestao".

Ispostaviće se da je mališan bio u vodi nakon što je sa razglasa išao apel da svi kupači izađu iz bazena, jer se završava radno vreme. Pokrenute su pumpe za čišćenje, a jak pritisak povukao je dečaka na dno, a potom i u odvod širine oko 40 centimetara, koji nije imao rešetku.

Dečaku su prvo usisane noge, a potom ga je pumpa povukla sve do grudi. Njegov otac je odmah uskočio u bazen kad je shvatio šta se dogodilo, ali sina nije mogao da iščupa.

Borba da se izvuče mališan trajala je više od sat vremena. Odmah za ocem u bazen su uskočili i dečaci, koji su počeli da rone, nadajući se da će uspeti da izvuku Stefana. Potom su u bazen utrčali i drugi, ubrzo su stigli i spasioci i vatrogasci, ali mališanu nije bilo spasa.

Prema navodima italijanskih medija, iz odvoda je izvučen tek kada su vatrogasci razbili cev sa spoljne strane bazena.

Policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu protiv četiri osobe za ubistvo iz nehata. Prema nezvaničnim informacijama, istraga se vodi protiv dvojice vlasnika kompleksa i dvojice radnika koji rade na poslovima obezbeđenja.

Ostaje da se utvrdi tačan sled događaja. U ovom trenutku nije poznato da li je mališan bio u vodi uprkos upozorenjima zaposlenih, ili je upao u vodu kada su svi izašli, a pumpe su počele da rade. Ostaje da se utvrdi i u kom trenutku su tačno pumpe za usisavanje puštene u rad, jer je bazen trebalo da bude otvoren za posetioce do 18.30 časova.


"Bili smo kraj bazena kada je naša Mia dotrčala i rekla da joj je brat nestao. Sve sam učinio da ga spasem", ispričao je Anton dečakovom ujaku Angelu.

Angelo je ranije ispričao da je Stefanov otac odmah alarmirao tehničare da isključe pumpe, da nekako blokiraju odvod.

"Tražili su način kako da isključe taj sistem drenaže. Mislili smo da decu vodimo na bezbedno mesto... Bilo ko je mogao ovako da strada, čak i neki odrasli čovek", ispričao je neutešni ujak.

On je istakao i da je Stefan bio odličan plivač.

Pobegli od rata, u Italiji izgubili sina

Stefan je sa porodicom stigao u Italiju pre skoro dve godine. Rat u Ukrajini i tenzije u Rusiji, naterale su Antona i Nataliju, koji su iz Vladivostoka, da sa decom krenu u potragu za boljim životom. Odlučili su se za Italiju, gde živi njihova rođaka Darija, Angelova supruga.

Angelo kaže da su Natalija i Anton slomljeni nakon tragedije koja ih je zadesila.

Nikom nije jasno kako je ovo moglo da se dogodi. Kruže razne priče o tome šta se kobnog dana dogodilo. Neki pričaju da su se pumpe uključile ubrzo nakon što je sa razglasa išlo upozorenje da kupači izađu iz bazena.

"Petorica nas je skočilo u vodu. Stefanov otac je bio premoren pokušavajući da izvuče dete", ispričao je Simon D' Agostino, jedan od ljudi koji su učestvovali u akciji spasavanja mališana.

On kaže da je voda, koja je svega metar i po dubine, bila mutna i tamna.

"Pokušavali smo više od sat vremena da ga izvučemo. Svi smo isečeni po rukama od ivica tog odvoda", rekao je Simon.

Obdukcija dečaka biće obavljena danas, a ostaje da istraga utvrdi kako je tačno došlo do ove tragične nesreće.

Ostaje da se ustanovi da li su spasioci na bazenu proverili da li su svi kupači izašli iz vode pre nego što je pokrenut sistem za čišćenje. Kako pišu mediji, uzeti su snimci sa sigurnosnih kamera, kako bi se definitivno ustanovilo da li je Stefan ostao u bazenu ili je upao u vodu.

(Telegraf.rs)

Video: Saveti za bezbednost u i pored vode: Dete može da se udavi za manje od 30 sekundi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    21. avgust 2023 | 08:20

    Ak9 se ovako odvijalo kakonje u tekstu napisano onda je cista nemarnost zaposlenih i odgovornihnlica koji su ukljucili pumpe pre nego su proverili ima li jos kupaca u bazenu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA