Vreme čitanja: oko 2 min.

Od Putinovog kuvara do šefa Vagnera: Kako je izgledao komplikovan odnos Prigožina sa ruskim liderom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci su rekli da je Kremlj dozvolio Prigožinu da radi šta mu je volja sve dok je bio koristan Putinu - ali nakon njegove kratke pobune, čini se da se to vreme završilo

  • 0
Vladimir Putin Jevgenij Prigožin Yevgeny Prigozhin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i lider Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je bio na spisku putnika aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti, imali su komplikovan odnos u proteklim mesecima.

Činilo se da više od 20 godina imaju međusobno razumevanje: Prigožin će se obogatiti, dok bi Putin mogao da koristi vojne snage vođe plaćenika.

Prigožin je radio u senci, što ga nije činilo pretnjom po ruskog predsednika. Ali nedavno je imenovan za vođu Vagnerove privatne vojne grupe i njegova moć se povećala - pokrenuvši niz događaja koji su možda doveli do njegove prerane smrti.

Bivši osuđenik koji je veliki deo mladosti proveo iza rešetaka, napravio je zapanjujući uspon i na kraju se zbližio sa Putinom.

Njihovi putevi verovatno su se ukrstili početkom 1990, kada je Prigožin postao izvršni direktor kompanije registrovane za kockarske delatnosti Spectrum CJSC. U to vreme Putin je bio predsednik nadzornog odbora kazina i kladionice.

Prigožin je počeo tako što je prodavao hot dogove pre nego što je izgradio lanac supermarketa.

Jevgenij Prigožin Vagner Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Prigožin se kasnije prebacio i ušao u posao sa restoranima, služeći Putina i tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka u jednom od svojih objekata.

Prigožin je lično služio hranu, zbog čega je dobio nadimak "Putinov kuvar".

On je 2014. godine osnovao Vagner grupu, koja je počela da igra aktivnu ulogu u ruskim operacijama u Africi i Srednjem istoku.

Kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine, tamo su razmešteni i borci Vagnera.

Prigožin je započeo i masovno regrutovanje kriminalaca iz zatvora da služe u njegovoj vojsci, a navodno im je govorio da ima "posebna ovlašćenja od predsednika".

"Nije me briga, moram da dobijem ovaj prokleti rat po svaku cenu", navodno im je govorio Prigožin.

Pukotine u odnosu između Kremlja i Prigožina počele su da se pojavljuju tokom napredovanja rata u Ukrajini.

Međutim, nakon što je godinama, kako piše Sky news, radio prljavi posao Kremlja, čini se da je Prigožin "leteo previše blizu Suncu".

U maju se Prigožin pojavio u snimku u kojem je prikazano polje puno mrtvih boraca Vagnera. Rekao je da su oni mrtvi zbog nedostatka municije.

U junu su borci Vagnera preuzeli kontrolu na ulicama Rostova na Donu. Putin je tada rekao da bi pobuna mogla da uvuče Rusiju u građanski rat.

"Zaštitićemo naše ljude i našu otadžbinu od svih pretnji, uključujući izdaju iznutra", rekao je tada Putin.

Kratka pobuna okončana je pregovorima i navodnim dogovorom sa Kremljom u okviru kojeg je Prigožin prebačen u Belorusiju.

Dva dana pre pada aviona, Vagner je objavio snimak Prigožina za koji kažu da je nastao u Africi.

Stručnjaci su rekli da je Kremlj dozvolio Prigožinu da radi šta mu je volja sve dok je bio koristan Putinu - ali nakon njegove kratke pobune, čini se da se to vreme završilo.

Rusija je rekla da je pokrenula istragu pada aviona.

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Jevgenija Prigožina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA